Agris.cz - agrární portál

V 19.týdnu podražilo maso a jablka, brambory a rajčata levnější

7. 5. 1998 | ČTK

V 19.týdnu podražilo maso a jablka, brambory a rajcata levnejší

PRAHA 7.kvetna (CTK) - V 19.týdnu mírne vzrostly spotrebitelské ceny vetšiny druhu masa, nejvíce však podražila jablka a mrkev. Výrazne naopak klesla cena rajcat a brambor. Vyplývá to z pravidelného týdenního šetrení Ceského statistického úradu, s jehož výsledky dnes CTK seznámil tiskový mluvcí úradu Josef Zábranský.

Z veprového masa zlevnila oproti 18.týdnu jen veprová plec bez kosti (o 0,5 procenta), ostatní druhy podražily od 0,2 procenta (veprová kýta) do 1,3 procenta (veprová pecene s kostí). Cena predního hovezího bez kosti klesla o 0,2 procenta, cena nízkého roštence zustala na úrovni 18.týdne. Ostatní hovezí maso podražilo o 0,1 procenta. Z masných výrobku zlevnil o 0,4 procenta selský salám a o 0,1 procenta veprová šunka, zatímco šunkový salám byl o 1,7 procenta dražší. Cena kurat I.trídy se snížila o 0,6 procenta.

Nejvýraznejší byl v 19.týdnu pokles ceny rajcat. Ta se prodávala za prumernou cenu 41,47, což je o 18,3 procenta méne než v minulém týdnu. Cena brambor klesla o 6,3 procenta.

Ve srovnání s cenami z poloviny lonského prosince se v 19.týdnu zvýšily nejvíce ceny brambor (o 75,2 procenta), mrkve (o 41,3 procenta) a jablek (o 11,7 procenta). Kurata podražila o 8,8 procenta, mléko o 6,5 a pivo o 6,6 procenta. Pokles cen zaznamenal CSÚ u pomerancu a veprového masa, masných výrobku a vajec.

TABULKA NEKTERÝCH VYBRANÝCH PRUMERNÝCH CEN POTRAVIN

V CR:

POLOŽKA (mer.jedn.) PRUMERNÁ CENA

16.12.1997 28.4.1998 5.5.1998

hov.maso prední s.k.(kg) 67,50 68,10 68,19

hov.maso prední b.k.(kg) 118,60 118,93 118,75

hov.maso zadní b.k.(kg) 134,63 135,66 135,81

vepr.pecene s.k. (kg) 129,39 119,72 121,23

vepr.krkovice (kg) 112,14 105,30 105,87

vepr.bucek (kg) 75,15 68,13 68,41

vepr.kýta b.k. (kg) 140,68 132,45 132,65

vepr.plec b.k.(kg) 129,74 122,76 122,14

gothajský salám (kg) 88,97 87,59 87,91

šunkový salám (kg) 134,83 129,72 131,98

vepr.šunka dušená (kg) 170,25 168,07 167,89

kure kuch.bez drubku(kg) 65,35 71,53 71,12

polotuc.mléko 2proc.(l) 11,60 12,36 12,35

Sunar (1/2 kg) 77,23 79,88 79,87

vejce cerstvá (kus) 2,87 2,78 2,81

cerstvé máslo (kg) 107,82 112,73 112,52

pšen.mouka hladká (kg) 9,56 9,63 9,64

chléb kmínový (kg) 16,25 16,42 16,38

rohlík (ks) 1,44 1,43 1,42

cukr krystal 16,37 16,93 16,99

pivo lahvové 10stup.(0,5 l) 6,82 7,27 7,26

káva mletá 100 g (sácek) 37,02 39,31 38,93

brambory konzumní (kg) 7,21 13,49 12,64

Milena Doskocilová jw


Zdroj: ČTK, 7. 5. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 20:50