Agris.cz - agrární portál

Na Vsetínsku a Kroměřížsku je stav ozimých obilovin dobrý

23. 4. 1998 | ČTK

Na Vsetínsku a Kromerížsku je stav ozimých obilovin dobrý

KROMERÍŽ/VSETÍN 23.dubna (CTK) - Ozimé pšenice na Kromerížsku prezimovaly dobre a letos si nevyžádaly žádné zaorávky. V techto dnech zemedelci porosty pšenice vetšinou dvakrát regeneracne prihnojili a nyní je ošetrují proti plevelum, což spojují s další dávkou dusíkatých hnojiv. CTK to dnes sdelil reditel územního odboru Ministerstva zemedelství CR Kromeríž František Chmelar.

V soucasnosti zemedelské podniky a soukromí rolníci dokoncují osev technické cukrovky a v plném proudu je setí silážních kukuric a kukuric na zrno.

Chmelar zduraznil, že v rámci podpurných programu Ministerstva zemedelství CR bylo v okrese uvolneno asi osm miliónu korun na obhospodarování pudy a pres 9,5 miliónu korun na chov dojných krav, což je významná pomoc pro cinnost zemedelcu.

Setí obilovin je ukonceno ve spodní bramborárské oblasti Vsetínska. V soucasnosti tam zemedelci zahájili sázení brambor. Rozbíhá se setí jarních obilovin a sázení brambor v horských oblastech Becevska a Velkých Karlovic, sdelil CTK pracovník územního odboru Ministerstva zemedelství CR Vsetín Oldrich Kurfürst.

Stav obilovin i ozimé repky je podle neho dobrý stejne jako vcas zasetých jarních obilovin. Horší výnos ocekává u obilovin zasetých pozdeji.

Na Vsetínsku je kolem 41.000 hektaru zemedelské pudy, z toho 16.000 orné. Ukoncení jarních prací závisí podle Kurfürsta na pocasí.

Karla Havlíková jw


Zdroj: ČTK, 23. 4. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 21:56