Agris.cz - agrární portál

Fischler věří v uskutečnění reformy zemědělské politiky EU

23. 4. 1998 | ČTK

Fischler verí v uskutecnení reformy zemedelské politiky EU

BRUSEL 23.dubna (zpravodaj CTK) - Zeme Evropské unie se nakonec dohodnou a v duchu návrhu obsažených v Agende 2000 pristoupí k nezbytné reforme spolecné zemedelské politiky (SZP). Uvedl to dnes v Bruselu clen Evropské komise pro zemedelství Rakušan Franz Fischler, který 30.dubna navštíví Ceskou republiku.

Fischler pri projevu na konferenci Agra Europe zduraznil, že reforma SZP umožní, aby evropské zemedelské výrobky byly s to konkurovat ve svete a bylo možné je dále vyvážet. Varoval, že bez dalšího snížení výkupních cen nebude EU hrát na svetových trzích aktivní roli, ale bude stále více tlacena do ústraní. To by poškodilo zemedelství, celý spolecný trh a zamestnanost. Vyjádril nadeji, že zemedelci potrebu reforem pochopí.

Reforma SZP se jeví také jako podmínka dokoncení vstupních rozhovoru a rozšírení unie na východ. Komise v projektu Agenda 2000 loni v prosinci na summitu EU v Lucemburku navrhla, aby se snížily výkupní ceny a dotace zemedelcum a z usporených penez se financovaly podpory nových clenských zemích. Británie, Dánsko, Švédsko a Nizozemsko reformu podporují, ostatní jsou vesmes proti.

Zemedelská výroba tvorí 2,5 procenta hrubého domácího produktu Evropské unie, pohlcuje však skoro polovinu jejího takrka devadesátimiliardového (v ECU) rozpoctu. Umele stanovené výhodné výkupní ceny, které umožnují prežít i prodelecným zemedelcum, navíc vyústily v prebytky v intervencních skladech EU.

Komise se snaží reformovat SZP od roku 1992. Podíl SZP na rozpoctu Unie tak klesl z takrka 80 na 50 procent, ale podle komise to stále nestací. Nejen s ohledem na rozširování, ale i vzhledem k udržení svého postavení v rámci Svetové obchodní organizace (WTO), která staví na liberalizaci mezinárodního obchodu.

Petr Kríž ple


Zdroj: ČTK, 23. 4. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 08:14