Agris.cz - agrární portál

Francouzi se vracejí k dříve populárnímu jablečnému moštu

28. 4. 1998 | ČTK

Francouzi se vracejí k dríve populárnímu jablecnému moštu

DINAN (Francie) 28.dubna (CTK) - Cidre - kvašený jablecný mošt, na který Francouzi behem 70. a 80.let témer zapomneli, se nyní opet dostává do módy. Za poslední tri roky se jeho spotreba zvýšila o 15 procent, oznámila dnes agenture AFP bretanská organizace sdružující výrobce moštu.

V soucasnosti se ve Francii vypije 1,2 miliónu hektolitru cidru rocne, což jsou dva litry na obyvatele. Kvašený mošt z jablek se tak staví na tretí místo za pivo a klasické víno.

Producenti cidru si spokojene mnou ruce, protože po jablecném moku je shánka i za hranicemi vlasti. Vývoz neustále roste zejména do Nemecka, Británie a Japonska, dodávají.

"Cidre má s jeho chutovými kvalitami, slabým obsahem alkoholu a nízkou cenou pred sebou slibnou budoucnost," míní Jacky le Maoult, reditel regionálního centra na podporu obchodu s vínem.

kk ple


Zdroj: ČTK, 28. 4. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 09.05.2024 03:34