Agris.cz - agrární portál

V 17.týdnu vzrostly ceny masa, brambor, jablek a rajčat

23. 4. 1998 | ČTK

V 17.týdnu vzrostly ceny masa, brambor, jablek a rajcat

PRAHA 23.dubna (CTK) - Zvýšení vetšiny spotrebitelských cen vybraných potravinárských výrobku, zejména masa, brambor, rajcat a jablek, zaznamenal v 17.týdnu Ceský statistický úrad pri svém pravidelném týdenním šetrení. Podle jeho výsledku, se kterými dnes seznámil CTK tiskový mluvcí úradu Josef Zábranský, klesly ceny nekterých masných výrobku, kurat, vajec, másla a mouky.

Z hovezího masa v 17.týdnu vzrostla oproti týdnu predchozímu prumerná cena hovezího predního s kostí o 0,8 procenta, u ostatních druhu hovezího pak byla vyšší od 0,2 do 0,3 procenta. Z veprového nejvíce stoupla cena bucku a krkovice, a to o 0,5, respektive 0,6 procenta. Ostatní veprové podražilo o 0,1 až 0,2 procenta, na úrovni 16.týdne zustala jen cena veprové pecene s kostí. Cena kurat I.trídy klesla o 0,7 procenta.

Rajcata se v 17.týdnu prodávala v prumeru za 55,97 Kc/kg, tzn., že byla o 6,4 procenta dražší než v minulém týdnu. Brambory podražily o 2,4 procenta stejne jako jablka, která se prodávala za 22,89 kc/kg. Cena pomerancu opet klesla, tentokrát o 2,2 procenta na 24,58 Kc/kg.

Ve srovnání s cenami z poloviny lonského prosince se v 17.týdnu zvýšila nejvíce - o 94,8 procenta - cena brambor, cena mrkve vzrostla o 32,9 procenta a rajcat o 32,9 procenta. Kurata podražila o 9,2 procenta, mléko o 6,5 procenta, káva a pivo o 6,6 procenta. Nejvyšší pokles cen zaznamenal CSÚ u pomerancu (o 10,7 procenta) a u masa a masných výrobku, s výjimkou hovezího predního s kostí a hovezího zadního bez kosti, jejichž ceny stouply, a hovezího predního bez kosti, jehož cena zustala na stejné úrovni.

TABULKA NEKTERÝCH VYBRANÝCH PRUMERNÝCH CEN

POTRAVIN V CR:

POLOŽKA (mer.jedn.) PRUMERNÁ CENA

16.12.1997 14.4.1998 21.4.1998

hov.maso prední s.k.(kg) 67,50 67,35 67,88

hov.maso prední b.k.(kg) 118,60 118,44 118,63

hov.maso zadní b.k.(kg) 134,63 135,05 135,35

vepr.pecene s.k. (kg) 129,39 119,38 119,39

vepr.krkovice (kg) 112,14 105,12 105,64

vepr.bucek (kg) 75,15 67,59 67,99

vepr.kýta b.k. (kg) 140,68 132,10 132,41

vepr.plec b.k.(kg) 129,74 122,43 122,56

gothajský salám (kg) 88,97 87,53 87,64

šunkový salám (kg) 134,83 130,05 129,79

vepr.šunka dušená (kg) 170,25 167,82 167,70

kure kuch.bez drubku(kg) 65,35 71,85 71,34

polotuc.mléko 2proc.(l) 11,60 12,35 12,35

Sunar (1/2 kg) 77,23 80,03 79,90

vejce cerstvá (kus) 2,87 2,81 2,81

cerstvé máslo (kg) 107,82 112,57 112,38

pšen.mouka hladká (kg) 9,56 9,68 9,65

chléb kmínový (kg) 16,25 16,38 16,40

rohlík (ks) 1,44 1,43 1,44

cukr krystal 16,37 16,64 16,87

pivo lahvové 10stup.(0,5 l) 6,82 7,27 7,27

káva mletá 100 g (sácek) 37,02 39,34 39,45

brambory konzumní (kg) 7,21 13,72 14,05

do bm


Zdroj: ČTK, 23. 4. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 07:11