Agris.cz - agrární portál

Švédští odborníci informovali MZe o přípravách vstupu do EU

24. 4. 1998 | ČTK

Švédští odborníci informovali MZe o prípravách vstupu do EU

PRAHA 24.dubna (CTK) - Zkušenosti s prípravou Švédska na vstup do EU byly hlavním tématem ctvrtecních jednání delegace Švédské národní rady pro zemedelství na MZe. Delegaci vedl reditel Rady Svant Enlung, s nímž jednal vrchní reditel zahranicní sekce MZe Jaroslav Šuchman. CTK o tom dnes informovala tisková mluvcí MZe Marcela Dvoráková.

Švédská národní rada pro zemedelství je státní intervencní organizace cítající 850 zamestnancu. Vznikla v roce 1991, tedy tri roky pred vstupem Švédska do EU. Podobnou intervencní organizaci bude muset v souvislosti s prijetím do EU vybudovat také CR.

Za hlavní pilíre prípravy na vstup do EU oznacili švédští odborníci informacní pocítacový systém, na kterém dnes ve Švédsku pracuje až 100 zamestnancu. Pri vstupu do EU podle nich švédská strana nedocenila dobu nutnou na konzultace se zástupci EU. V soucasné dobe se koná denne v prumeru 3,5 schuzky na všech úrovních. Švédy také prekvapila prísnost a cetnost kontrol ze strany Komise EU.

Švédská národní rada pro zemedelství je podle Dvorákové stežejní vládní organizací pro formování zemedelské, potravinové a regionální politiky zeme. Rada je také odpovedná za veterinární a fytosanitární orgány a soucasne plní roli koordinacního centra pro kontakt s orgány Bruselu.

Oldrich Pribík jw


Zdroj: ČTK, 24. 4. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 06:16