Agris.cz - agrární portál

Školkaři mají obavy z poklesu prodeje lesních sazenic

23. 4. 1998 | ČTK

Školkari mají obavy z poklesu prodeje lesních sazenic

JIHLAVA/PELHRIMOV 23.dubna (CTK) - Školkari mají obavy z dlouhodobého poklesu poptávky po sazenicích lesních drevin. Velcí vlastníci lesu je totiž zacali pestovat sami a nadbytky dokonce prodávají. Výsadba se pak podle nich snížila také vlivem nižší težby dané velmi nízkou spotrebou dreva v CR a také využíváním principu prirozené obnovy lesa. Velké odberatele se zatím darí nahradit menšími vlastníky lesu, ale výhledove se spotreba sazenic nejspíše sníží, uvedli pro CTK vlastníci školek na Ceskomoravské vrchovine.

"Loni jsme lesní akciové spolecnosti Telc prodali na 300.000 kusu smrku, letos jich mají prebytek," konstatoval Lubomír Cerný ze Školkarského strediska Johanka na Kamenicku. To letos prodá na dva milióny sazenic, z toho 1,4 miliónu smrcku.

"Provádíme méne zásahu do porostu, nedeláme velké mýtní težby, címž nevznikají holiny," rekl pro CTK reditel Mestské správy lesu Pelhrimov František Kucera. "Snažíme se hospodarit zpusobem blízkým prírode, tzn. využíváme prirozené obnovy lesa," upresnil. Správa obhospodarující 2479 ha lesa, do poloviny kvetna zalesní zhruba 14 hektaru. Nahodilá težba loni predstavovala asi 35 procent plánu. Letos však bude vyšší, protože v prvním ctvrtletí bylo zpracováno dríví z prosincové kalamity. Pres 30 procent výsadby budou letos tvorit zpevnující dreviny, prevážne buky, modríny a jedle, informoval reditel.

Jihlavská lesní správa Lesu CR, která obhospodaruje na 12.500 ha má letos v plánu zalesnit sto hektaru. Behem dvou mesícu pro nás smluvní organizace zasází zhruba 600.000 sazenic, uvedl lesní správce Karel Brabec. Škody loni sice nebyly velké, ale nahodilá težba tvorila na 70 procent plánu.

Sazenice, prevážne smrku a buku, pro podnik v jeho vlastních školkách pestuje lesní akciová spolecnost. Pri smluvních cenách vyjde jedna sazenice smrku na ctyri až pet korun. Podle nového lesního zákona se zmenila druhová skladba ve prospech melioracních a zpevnujících drevin, uvedl Brabec.

Správa mestských lesu Jihlava, která hospodarí na 3283 ha lesa, osází letos 45 ha, nahodilá težba loni predstavovala témer 90 procent. Sazenice pestují jak pro vlastní spotrebu, tak prodej.

Jaroslava Mikešová bm


Zdroj: ČTK, 23. 4. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 09:20