Agris.cz - agrární portál

Ministři EU o vývozu brambor do ČR jednat nyní nebudou

15. 4. 1998 | ČTK

Ministri EU o vývozu brambor do CR jednat nyní nebudou

BRUSEL 15.dubna (zpravodaj CTK) - Ministri zemedelství zemí Evropské unie dosud nemají na programu svého zasedání 20. až 21.dubna v Lucemburku otázku vývozu brambor do Ceské republiky ani otázku pristoupení CR k dohode o veterinárních a fytosanitárních podmínkách vývozu a dovozu zemedelských produktu. CTK to dnes sdelila kancelár evropského komisare pro zemedelství Franze Fischlera, který má 30.dubna navštívit Prahu.

Evropská unie dosud neví, zda a za jakých podmínek muže své brambory vyvážet do CR. "Cekáme, až ceská strana splní, co v únoru slíbila, tedy sdelí oficiálne možnost a podmínky techto vývozu z EU do CR," rekl mluvcí komisare Gerry Kiely. Vyjádril presvedcení, že o veterinární a fytosanitární dohode ve vztahu k CR bude EU jednat až po vyjasnení vývozu brambor.

Mluvcí neuvedl, zda Fischlerova návšteva v CR tyto otázky vyreší. Lze však predpokládat, že ano. Státní rostlinolékarská správa CR má v posledním dubnovém týdnu vydat registraci prípravku k ošetrení konzumních brambor proti klícivosti na bázi chlorprophanu, které jsou používány také v zemích EU. Práve to dosud bránilo evropským vývozum do CR.

Evropská komise by pak na oplátku již nemela bránit, aby CR využívala výhod dohody o veterinárních a fytosanitárních postupech. CR tuto dohodu podepsala a ocekává, že se dokument stane protokolem k její asociacní dohode s EU. Protokol usnadní a zlevní vývozy zemedelských produktu z CR do zemí EU.

Petr Kríž bm


Zdroj: ČTK, 15. 4. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 00:30