Agris.cz - agrární portál

Francouzští pěstitelé květáku přerušili protestní akce

12. 4. 1998 | ČTK

Francouzští pestitelé kvetáku prerušili protestní akce

RENNES (Francie) 12.dubna (CTK) - Kvuli Velikonocum prerušili dnes francouzští farmári svoje od pátku trvající protestní akce, pri nichž zablokovali železnicní trate v Bretani. Podle agenturních zpráv však vudcové protestu oznámili, že jejich hnutí je v pohotovosti a v príštích dnech obnoví akce, jestliže stát nepristoupí na dodatecné "kvetákové" dotace.

Francouzští farmári, rozhorcení klesajícími cenami kvetáku, zablokovali v pátek a v sobotu železnicní trate v Bretani a požadovali na vláde, aby jim ztráty nahradila. Podél hlavní trate spojující Paríž s pobrežním západofrancouzským mestem Brest se rozestavili na kolejích pred vlaky a zapalovali ohne v kolejištích a na nádražích. Nutili také cestující, aby pokracovali v jízde autobusem.

"Jsme jasne rozhodnuti a naše akce mohou pokracovat dlouho, jestliže se nám nedostane satisfakce. Nekterí z nás jsou již na dne," prohlásil generální tajemník farmárských odboru FDSEA v Bretani Thierry Merret.

Správa francouzských železnic SNCF hodlá soudne stíhat protestující zemedelce, aby si alespon zcásti uhradila vzniklé škody, které jsou zatím odhadovány na pet miliónu franku.

Ministr zemedelství Louis Le Pensac obvinil demonstrující farmáre z "nicení majetku" a zduraznil, že jejich akce "vážne poškodí povest této profese". Pripomnel, že Evropská unie (EU) letos poskytne bretanským farmárum plných 77 miliónu franku a z francouzského rozpoctu dostanou dalších 50 miliónu franku.

hit mik


Zdroj: ČTK, 12. 4. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 03:03