Agris.cz - agrární portál

Loni bylo v České republice zjištěno 14 ohnisek cholery drůbeže

10. 4. 1998 | ČTK

Loni bylo v Ceské republice zjišteno 14 ohnisek cholery drubeže

BRNO 10.dubna (CTK) - Celkem 14 ohnisek výskytu bakteriální cholery drubeže zjistili v lonském roce pracovníci veterinární správy v chovech na území CR. Choroba není prenosná na cloveka, ale pusobí znacné ekonomické ztráty. Výber vakcíny pro ockování umožnuje testace izolovaných kmenu. CTK o tom informoval reditel Státního veterinárního ústavu v Brne Karel Kovarík.

Puvodcem cholery je baktérie Pasteurella multocida, která zpusobuje u slepic drobné hnisavé zmeny na orgánech a podkoží na hlave. U krut se projevují težké hnisavé zánety plic.

Stálým problémem pro cloveka z hlediska alimentární infekce je salmonelóza drubeže. "Zjistili jsme 162 ohnisek," rekl dále Kovarík. Jejich pocet podle nej sice v posledních letech nestoupá, ale nebezpecí je stále patrné.

Pouze v drobnochovech je evidována v 71 prípadech ptací tuberkulóza. Pocet výskytu však podle veterináru neodpovídá skutecné situaci. Velké množství chovatelu totiž z financních duvodu nenechá uhynulé kusy vyšetrit. Onemocnení se projevuje u starších slepic zpravidla kulháním.

Tuzemské stavy drubeže vzrostly v lonském roce mezirocne o ctyri procenta, tedy o více než jeden milión kusu. Produkce vajec se zvýšila o 12,7 procenta na 3,322 miliardy kusu. jejich prodej se však loni oproti roku 1996 snížil o 3,7 procenta, zatímco prodej brojleru vzrostl o témer 30 procent.

Jirí Macík jw


Zdroj: ČTK, 10. 4. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 23:02