Agris.cz - agrární portál

Resort zemědělství uvolní 1,8 miliardy na povodňové škody

9. 4. 1998 | ČTK

Resort zemedelství uvolní 1,8 miliardy na povodnové škody

PRAHA 9.dubna (CTK) - Ministerstvo zemedelství je podle šéfa tohoto resortu Josefa Luxe (KDU-CSL) pripraveno letos uvolnit 1,8 miliardy korun na odstranování následku lonských katastrofálních záplav. Lux tak dnes v rozhovoru pro CTK reagoval na hlasy z postižených oblastí, kritizující nedostatek financí na obnovovací práce.

"Samozrejme, že vláda se tím velmi intenzivne zabývá, co se týká ministerstva zemedelství, investicní akce v hodnote 1,8 miliardy korun již probíhají," rekl Lux. Ten by mel v úterý predložit vláde zprávu o zajištování zdroju na financování programu obnovy vodních toku a systému zásobování pitnou vodou po lonských povodních.

Podniky a správci toku z Moravy a východních Cech, kterí opravují koryta rek a potoku znicená lonskými záplavami, tvrdí, že zrejme budou muset pro nedostatek penez omezit nebo pozastavit obnovovací práce. Další prísun financí by melo umožnit schválení novely zákona o prevodu majetku státu fyzickým nebo právnickým osobám. Novelu, která by mela umožnit využít na obnovovací práce prostredky z malé privatizace, bude príští týden projednávat snemovna. Schválení novely umožní napríklad soukromým akciovým spolecnostem spravujícím vodní toky získat peníze na opravu následku povodnových škod ze státního rozpoctu.

Škody zpusobené pri lonských povodních presáhly podle posledních scítání na majetku resortu, obcí a obcanu 63 miliard korun, což predstavuje 12 procent státního rozpoctu na minulý rok. Na 2,5 procenta území Ceské republiky zasaženého povodnemi zahynulo 50 lidí, zcela zniceno bylo 2152 bytu, poškozeno bylo 18.526 rodinných domu. Ze státních financních aktiv a státních dluhopisu bylo na nápravy škod zpusobených povodnemi dosud uvolneno 9,588 miliardy korun.

Jan Ptácek mhm vb


Zdroj: ČTK, 9. 4. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 24.04.2024 20:30