Agris.cz - agrární portál

European Voice dal prostor českým argumentům ve sporu o jablka

15. 3. 1998 | ČTK

European Voice dal prostor ceským argumentum ve sporu o jablka

BRUSEL 15.brezna (zpravodaj CTK) - Praha je rozcarována postupem Evropské unie, napsal týdeník European Voice v clánku k "jablecnému" sporu mezi CR a EU. Ceši podle nej považují odvetné obchodní kroky za "výraz rostoucí frustrace úredníku Evropské komise z ceských odpovedí na antidumpingová cla na ocelové trubky a lonského zavedení dovozních depozit".

"Jde spíše o 'odvetu ríše' (The Empire Strikes Back), než aby to melo co spolecného s jablky," cituje list nejmenovaného ceského cinitele. Dává slovo také námestkovi ministra zemedelství Antonínu Kalinovi, který postoj EU považuje za "velmi hrubé porušení ducha i litery naší Evropské dohody".

Ministrum EU byl predložen návrh reagovat na zavedení kvóty na dovoz jablek do CR zrušením celních zvýhodnení pro dovoz ceského veprového masa, drubeže, ovocných štáv a posléze mlécných výrobku. Tyto koncese byly udeleny jako vyrovnání po vstupu Finska, Rakouska a Švédska do EU a mohou být kdykoli zrušeny - proto podle komise nejde o diskriminaci, ale jen o podrízení CR stejným podmínkám, jaké mají ostatní, píše European Voice.

Cituje dále Kalinu, podle nehož má CR právo bránit svuj trh v dobe, kdy se vzájemný obchod s potravinárskými výrobky pro ni vyvíjí nepríznive a neustálý nárust dovozu jablek nicí domácí pestitele, kterí v tomto odvetví prestávají videt perspektivu. Podle Evropské dohody má CR právo se v takovýchto prípadech bránit. Krom toho dosavadní letošní dovoz jablek z EU povolenou kvótu neprekracuje.

Kalina také vyjadruje politování, že se delá tolik povyku kolem relativne malého problému. Obchod CR s EU zahrnuje na 1500 položek a jen kolem jablek a brambor vznikají potíže. Spor by bylo treba vrátit do celkového kontextu tohoto obchodu.

Evropská komise však nehodlá z tvrdé odpovedi slevit, píše European Voice. Chce protiopatrení zavést drív, než zacne na jare "jablecná sezóna". Vyjadruje politování, že ceské úrady kvótu zavedly navzdory snaze komise debatovat o možném rešení. Trvá na tom, že západoevropští vývozci prijdou o možnost vyvézt 20.000 tun a že nejistota, která vznikla, destabilizuje trh.

bar zm mik


Zdroj: ČTK, 15. 3. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 06:59