Agris.cz - agrární portál

Světová produkce pšenice bude letos asi o dvě procenta nižší

15. 3. 1998 | ČTK

Svetová produkce pšenice bude letos asi o dve procenta nižší

PRAHA 15.brezna (CTK) - V letošním roce by mela být celosvetová produkce pšenice zhruba o dve procenta nižší než v roce 1997 a mela by dosáhnout zhruba 590 miliónu tun. Uvádí se to ve zpráve o trhu s obilím, kterou zpracovala Mezinárodní obilní rada (IGC) a kterou zverejnil týdeník zemedelských podnikatelu Agrospoj. Tento odhad je však stále ješte vyšší, než prumer svetové rocní sklizne pšenice za poslední desetiletí, tedy 555 miliónu tun.

Odhad nižší sklizne vyplývá z predpokladu, že skliznová plocha pšenice v globálním merítku bude o 1,3 miliónu hektaru nižší než v roce lonském. Letošní prumerný výnos pšenice ocekává IGC na úrovni 2,61 tuny z hektaru, což je ponekud méne, než v rekordním lonském roce, kdy byl svetový prumerný hektarový výnos pšenice 2,65 tuny.

Zmínená predpoved svetové sklizne pšenice pro letošní rok predpokládá výrazné zvýšení úrody v Africe (mezirocne o 23,6 procenta), v Brazílii a na Ukrajine (v obou zemích o 11,1 procenta) a v zemích Evropské unie (o 5,3 procenta).

Hlavním duvodem pro snížení globálních pestebních ploch pšenice jsou podle IGC málo atraktivní ceny pšenice v porovnání s jinými plodinami. Nekterí pestitelé, zejména v USA a v Kanade, ocekávají, že jarní krmné obiloviny budou lukrativnejší než pšenice.

Oldrich Pribík ple


Zdroj: ČTK, 15. 3. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 00:17