Agris.cz - agrární portál

Rumunští zemědělci požadují vyšší mzdy a dotované úvěry

8. 4. 1998 | ČTK

Rumunští zemedelci požadují vyšší mzdy a dotované úvery

BUKUREŠT 8.dubna (CTK) - Asi 3000 rumunských zemedelcu dnes narušilo dopravu v rumunské metropoli, když pochodovalo po jejích bulvárech, aby protestovalo proti nízkým mzdám a vládní politice, jíž pripisují vinu za nynejší potíže rumunského zemedelství.

Zemedelci, veterinární pracovníci a príslušníci zemedelské inteligence skandovali "Chceme slušné platy" a "Dejte nám dotované úvery".

Protestující si mimo jiné stežovali na nízká dovozní cla, jež znamenají, že Rumunsko dováží velké množství potravin, které "dusí" domácí výrobu. Kritiku vyvolaly i politicky podmínené prutahy pri schvalování rozpoctu na letošní rok. Prutahy údajne ohrožují vcasný nákup krmiva a vakcín pro dobytek.

Rumunsko bývalo do druhé svetové války obilnicí Balkánu. Po nástupu komunistického režimu však byl zaznamenán drastický pokles výnosu, vyvolaný investicním zanedbáváním zemedelství a absencí moderních technologií a metod hospodarení.

Tento týden je v Rumunsku ve znamení sociálních protestu. V úterý protestovalo v Bukurešti a Craiove celkem 10.000 delníku proti dramatickému poklesu životní úrovne, který nastal poté, co ve volbách z listopadu 1996 zvítezily reformistické síly.

bep pz


Zdroj: ČTK, 8. 4. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 06:58