Agris.cz - agrární portál

Rodinná farma chce ročně vyrábět až 10 tun pštrosího masa

8. 4. 1998 | ČTK

Rodinná farma chce rocne vyrábet až 10 tun pštrosího masa

PLZEN 8.dubna (CTK) - Až deset tun pštrosího masa, což predstavuje hejno peti tisíc kusu pštrosu afrických, chce rocne vyrábet rodinná farma v Dolní Lukavici na Plzensku. Pro CTK o dnes uvedl majitel farmy Jan Pintír.

Do rekonstrukce budov a nákupu chovných pštrosu Pintír investoval 3,5 miliónu korun. Pred rokem a pul zacínal se šesti chovnými kusy a do dnešní doby stádo rozmnožil na 60 kusu. Od jedné samice, která dospívá ve trech letech, je možné získat za rok 30 kurat, jež se líhnou za 42 dní. Cena dospelého chovného zvírete v soucasné dobe ciní 300-400 tisíc korun. Kilogram pštrosího masa, které je žádané v hotelích a luxusních restauracích, lze prodávat za 300-400 korun. Rentabilitu chovu pštrosu muže, jak Pintír uvedl, dosáhnout pri zpenežování kilogramu masa za 150 korun pri celkovém stavu 3600 zvírat. Podle jeho slov je hlavním obchodním artiklem pštrosí kuže, velmi žádaná v kožedelném prumyslu.

Hlavní problém, který chovatele trápí, je nedostatek financí a žádná možnost získání úveru na nákup dalších zvírat a rozšírení chovu. V soucasné dobe jedná na ministerstvu zemedelství o možný prístup k financím prostrednictvím PGRLF. Pokud se mu nepodarí finance získat, bude nucen chov zrušit, dodal.

Pavel Kovárík ple


Zdroj: ČTK, 8. 4. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 24.04.2024 22:17