Agris.cz - agrární portál

Společnosti Povodí nesouhlasí s případným opětovným zestátněním

8. 4. 1998 | ČTK

Spolecnosti Povodí nesouhlasí s prípadným opetovným zestátnením

PRAHA 8.dubna (CTK) - Akciové spolecnosti Povodí nesouhlasí s prípadným znovuzestátnením majetku, který v soucasné dobe vlastní a jehož porizovací hodnota ciní asi 36 miliard korun. CTK o tom dnes informoval predseda predstavenstva Povodí Ohre a.s. Ladislav Novák. Podle jeho slov je soucasný stav organizacního usporádání, pri nemž se hospodarí s povrchovou vodou v rámci ucelených hydrologických povodí, v souladu s Evropskou vodní chartou a se svetovými trendy.

O snaze znovu zestátnit majetek Povodí svedcí podle Nováka nedávná vystoupení námestka ministra dopravy a spoju Petra Formana. Ten propaguje reorganizaci, která by spocívala v odebrání majetku spolecnostem Povodí, tedy koryt vodních toku a technických del na nich, a ve vzniku jakési nové státní organizace.

Ta by stát zastupovala jako majitele. Na údržbu a odbornou péci by podle této predstavy stát najímal soukromé spolecnosti. Realizace takových opatrení by však podle Nováka vedla k totálnímu rozpadu funkcí systému.

Novák za Formanovou snahou o reorganizaci v oboru vodních toku vidí jeho osobní zájmy. Forman byl totiž až do svého nástupu na ministerstvo dopravy a spoju reditelem a.s.Vodní cesty a usiloval o správu financne lukrativních hlavních vodních toku Labe a Vltavy.

Jak pro CTK dnes rekl zástupce reditelky odboru plavby a vodních cest ministerstva dopravy a spoju Pavel Jurášek, toto ministerstvo nemá v soucasné dobe žádný oficiální materiál, který by se týkal reorganizace v oboru vodních toku. Obavy vedení Povodí odmítl Jurášek komentovat. Vyjádrení námestka Formana se dnes CTK nepodarilo získat, nebot je v soucasné dobe mimo území CR.

Oldrich Pribík ple


Zdroj: ČTK, 8. 4. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.04.2024 23:05