Agris.cz - agrární portál

Sněmovna by se měla zabývat zákonem o vypouštění odpadních vod

1. 2. 1998 | ČTK

Snemovna by se mela zabývat zákonem o vypouštení odpadních vod

PRAHA 1.února (CTK) - Zmenu pravidel pro výpocet poplatku za znecištování povrchových vod tak, aby velcí znecištovatelé byli motivováni k výstavbe cisticek, predpokládá vládní návrh zákona o poplatcích za vypouštení odpadních vod. Touto predlohou by se mela zabývat Poslanecká snemovna na své únorové schuzi, která má zacít v úterý.

Predloha pocítá se zvýšením poplatku, což by melo vyvolat v príštích dvou letech nárust stocného o 88 korun na obyvatele. Predkladatelé normy však upozornují, že naposledy se výše poplatku upravovala v roce 1992. Vzhledem k narustajícím nákladum na výstavbu cisticek je tak nyní pro radu organizací výhodnejší platit za vypouštení odpadních vod než postavit a provozovat cisticku.

Podle predlohy by se mel podstatne rozšírit okruh látek, za jejichž vypouštení se bude platit. Poplatek by se pritom mel platit nejen v závislosti na stanovené minimální koncentraci škodlivých látek, ale i na objemu vypouštených odpadních vod.

Nová legislativní úprava má vzhledem k navrženým limitum znecištení postihnout zejména velké znecištovatele. Ministerstvo životního prostredí i snemovní výbory, které se predlohou zabývaly, jim však hodlají poskytnout urcitý cas, aby si na prísnejší normy zvykli.

Podle doporucení výboru by se nové poplatky platily až od 1.ledna 1999, a to tak, aby byly hrazeny v prvních dvou letech pouze z 60 procent a po další dva roky jen ve výši 80 procent. V plné míre by mely být nové sazby uplatneny až po roce 2002.

Návrh programu únorové snemovní schuze rovnež predpokládá projednání poslaneckého návrhu zákona o právu na informace o životním prostredí. Podle predlohy by tyto informace, kterými disponují státní orgány, mely být na požádání zverejneny. Zprístupneny by tak mely být napríklad údaje o stavu ovzduší, vody a pudy nebo informace o využívání prírodních zdroju a jeho dusledcích na životní prostredí.

Jan Hrdlicka hš hol


Zdroj: ČTK, 1. 2. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 07:51