Agris.cz - agrární portál

Devět vinařských firem z Côtes du Rhône vystavuje v Praze

27. 1. 1998 | ČTK

Devet vinarských firem z Côtes du Rhône vystavuje v Praze

PRAHA 27.ledna (CTK) - Celkem devet francouzských vinarských firem reprezentujících vinarskou oblast Côtes du Rhône se predstavuje na dnešní výstave vín v pražském hotelu Inter Continental. Zpravodaji CTK to dnes rekl zástupce porádající spolecnosti Sopexa Petr Suk. Hlavním cílem výstavy, kterou doprovází také odborný seminár, je podle Suka predevším navázat obchodní kontakty a uvést víno z této vinarské oblasti v širší míre na tuzemský trh.

Vinarská oblast Côtes du Rhône, která patrí mezi ctyri nejznámejší francouzské vinarské oblasti, se rozkládá mezi mesty Vienne a Avignon ve vzdálenosti 200 km z obou stran reky Rhôny na celkové ploše 58.032 hektaru. Produkce zdejšího vína cinila v roce 1996 zhruba 2,765 miliónu hektolitru vína, což staví tuto oblast z hlediska produkce na druhé místo mezi francouzskými regiony s tzv. Kontrolovaným názvem puvodu.

Približne 94 procent vín z Côtes du Rhône tvorí vína cervená a pouze o zbývajících šest procent produkce se rovnomerne delí mezi vína ružová a bílá.

Celkem je v uvedené oblasti 7000 vinarských usedlostí, 1720 soukromých sklepu, 75 družstevních sklepu a 40 velkoobchodu, které produkují, šlechtí a distribuují vína s názvem Côtes du Rhône. Mezi známé znacky vína z této oblasti patrí napríklad Chateauneuf-du-Pape, Rasteau, Hermitage a Chateau-Grillet.

Oldrich Pribík jw


Zdroj: ČTK, 27. 1. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 15:05