Agris.cz - agrární portál

ÚOHS: Nižší pokuty Karlovarské Becherovce a Plzeňskému Prazdroji

27. 1. 1998 | ČTK

ÚOHS: Nižší pokuty Karlovarské Becherovce a Plzenskému Prazdroji

BRNO 27.ledna (CTK) - Na 100 tisíc korun z 1,5 mil.Kc v prípade spolecnosti Jan Becher - Karlovarská Becherovka a na 50 tisíc korun z jednoho miliónu korun Plzenskému Prazdroji snížil v rízení o rozkladu dríve udelené pokuty predseda Úradu pro ochranu hospodárské souteže Stanislav Belehrádek. CTK o tom dnes informoval mluvcí úradu Ivo Skoumal.

Poznamenal, že obe spolecnosti porušily zákon o hospodárské souteži tím, že v listopadu 1996 uzavrely smlouvu o obchodní spolupráci a distribuci výrobku, spolu s dodatkem z února 1997, která obsahovala zakázanou a neplatnou dohodu o omezení prístupu jiným soutežitelum na trh s likérem Karlovarská Becherovka.

Podotkl dále, že zmínená karlovarská spolecnost vypovedela v listopadu 1996 rámcové kupní smlouvy s dlouhodobými odberateli bez predchozího upozornení v takovém casovém predstihu, který by jim umožnil vcasnou obchodní adaptaci na jiné distribucní podmínky. Zneužila tím svého dominantního postavení na trhu likéru.

Ve svém rozhodnutí v rízení o rozkladu, který podaly obe zmínené firmy do prvostupnového rozhodnutí úradu, vyjádril Belehrádek krome jiného, že oba úcastníci rízení nepožádali ÚOHS pred uzavrením smlouvy o udelení výjimky ze zákazu a neplatnosti nekterých ujednání smlouvy a ani text s úradem nekonzultovali.

"Pri zvažování výše pokuty za porušení zákona prihlédl Belehrádek k faktu, že oba úcastníci rízení v jeho prubehu projevovali snahu s úradem spolupracovat a postupne odstranili ze smlouvy o obchodní spolupráci a distribuci ta ustanovení, která byla v rozporu se zákonem o ochrane hospodárské souteže," objasnil Skoumal.

Jirí Šesták jw


Zdroj: ČTK, 27. 1. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 18:43