Agris.cz - agrární portál

Lux: ČR neuvažuje o zavedení dalších kvót na zemědělské produkty

27. 1. 1998 | ČTK

Lux: CR neuvažuje o zavedení dalších kvót na zemedelské produkty

PRAHA 27.ledna (CTK) - Krome dovozní kvóty na konzumní jablka, kterou ceská strana považuje za oprávnenou, neuvažuje CR o zavedení dalších kvót na zemedelské produkty. Pri dnešním jednání s velvyslancem a vedoucím delegace Evropské unie v CR Joannesem Ter Haarem to rekl místopredseda vlády a ministr zemedelství CR Josef Lux. Zpravodaje CTK o tom informovala tisková mluvcí Ministerstva zemedelství CR Marcela Dvoráková.

Schuzka obou predstavitelu se uskutecnila pred stredecním jednáním ceské delegace na zemedelském podvýboru Rady pro pridružení v Bruselu, kde bude tato delegace obhajovat zavedení kvóty na jablka z EU.

Lux pri jednání uvedl, že poškození tuzemských pestitelu jablek za rok 1996/97 ciní celkem 330 miliónu korun, z toho 250 miliónu korun pochází ze ztrát z likvidace cerstvých konzumních jablek a z prodeje konzumních jablek za podstatne nižší ceny na zpracování. Lux také upozornil na trvající asymetrii ve vzájemném obchodu s konzumními jablky mezi CR a EU.

Ter Haar podle Dvorákové upozornil na potrebu zlepšení distribucní síte v CR a ministr zemedelství ho seznámil s pripravovanými programy PGRLF, které budou zvýhodnenými úvery podporovat vznikající producentské organizace a nákup sezónních surovin od tuzemských producentu ovoce.

Oldrich Pribík dp


Zdroj: ČTK, 27. 1. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 03:56