Agris.cz - agrární portál

Náměstek Kalina odmítá námitky Evropské komise ohledně čísel

24. 3. 1998 | ČTK

Námestek Kalina odmítá námitky Evropské komise ohledne císel

BRUSEL 24.brezna (zpravodaj CTK) - Námitka Evropské komise, že CR ve sporu kolem kvóty na dovoz jablek uvedla nesprávná císla, neobstojí, protože exekutiva EU operovala s celkovou produkcí jablek v CR, zatímco šlo pouze o tu její cást, jež predstavuje konzumní jablka, rekl dnes CTK v Bruselu námestek ministra zemedelství Antonín Kalina.

Predstavitelé komise v Praze i v Bruselu minulý týden uvedli, že ceská produkce ciní nikoli 90.000, ale 250.000 tun, takže dovoz z EU ve výši pred 40.000 tun nepredstavuje zdaleka takový podíl na ceském trhu, jak Praha tvrdí.

"Nerozlišili konzumní a moštová jablka. Jde o prosté zmatení; komise vyšla ze statistik Eurostatu, kde nejsou tyto dve kategorie rozlišeny," rekl Kalina. Dodal, že pri technických konzultacích loni na podzim byly tyto veci jasne receny a komise si jich byla dokonale vedoma.

Další vývoj sporu o jablka si Kalina predstavuje v jednání - jeho resort žádá ministerstvo zahranicí o urychlené svolání výboru pridružení, který se by tím zabýval. Urcitou možnost spatruje ve vyjasnení výkladu príslušných clánku Evropské dohody; trvá na tom, že tato ustanovení dávají CR právo cinit taková opatrení, jaké provedla. Komise je nicméne presvedcena o opaku.

Výsledkem jednání by podle Kaliny mohlo být prípadne i zvýšení výhodné celní kvóty, která je dnes ctvrtletne 6000 tun, nebo pozastavení její aplikace po dobu dalších konzultací. Taková ci jiná rešení jsou však možná až po dukladném posouzení vývoje na trhu - trvá základní podmínka, že vláda CR musí umožnit sadarum, aby se na cas vymanili z tlaku dovozu a mohli zvýšit vlastní konkurenceschopnost.

Na druhé strane "neprichází ani náhodou v úvahu" prijímat jakákoli odvetná opatrení proti sankcím unie z minulého týdne spocívajícím v pozastavení celních úlev na dovoz veprového masa, drubeže a ovocných štáv z CR do EU. "Nemáme v úmyslu rozpoutávat obchodní válku."

Kalina se spolu s ostatními cleny jednacího týmu CR a dvema desítkami expertu v Bruselu úcastnil dvoudenního semináre v institucích EU zasveceného predevším technickým, organizacním, ale i obsahovým otázkám vstupních rozhovoru, jež budou formálne zahájeny na úrovni ministru zahranicí príští týden v úterý.

Karel Barták ple


Zdroj: ČTK, 24. 3. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 16:56