Agris.cz - agrární portál

V dubnu se otevřou možnosti pro dovoz konzumních brambor z EU

24. 3. 1998 | ČTK

V dubnu se otevrou možnosti pro dovoz konzumních brambor z EU

PRAHA 24.brezna (CTK) - Státní rostlinolékarská správa CR vydá v posledním dubnovém týdnu registraci prípravku k ošetrení konzumních brambor proti klícivosti na bázi chlorprophanu. To v praxi znamená, že se od konce letošního dubna budou moci do CR dovážet konzumní brambory ošetrené temito prípravky, které jsou soucasne registrované v mnoha zemích Evropské unie. CTK to dnes rekla tisková mluvcí ministerstva zemedelství Marcela Dvoráková.

Podle jejích slov probíhá v soucasné dobe druhé trídení sadbových brambor za úcelem posílení bilance konzumních brambor v CR. Lze predpokládat, že rozdíl mezi cenou bežné sadby a cenou konzumních brambor bude minimální. Prednostne jsou vykrývány dlouhodobé smlouvy na dodávky brambor a stálí odberatelé mají smluvní dodávky zajišteny v plné výši minimálne do konce dubna, v nekterých prípadech až do konce kvetna.

Podle MZe se v poslední dobe objevuje u vetších producentu brambor mnoho dosud neznámých obchodníku, kterí s cílem vysokého zisku z prodeje brambor a vysokých spotrebitelských cen vytvárejí na trhu s touto komoditou urcitý tlak.

Situaci na trhu brambor muže podle Dvorákové zmírnit dovoz raných brambor, kterých bylo letos do CR k 23.breznu dovezeno 108 tun, z toho jenom v posledním týdnu 43 tun. Rané brambory se dovážejí do CR z Maroka, Kypru a ze Španelska. Jejich prumerná dovozní cena je v soucasné dobe 15,82 Kc/kg a pohybuje se v rozmezí 11,75 až 27,08 Kc/kg.

Oldrich Pribík mha


Zdroj: ČTK, 24. 3. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 16:23