Agris.cz - agrární portál

Lesáci vystoupí z Agrární komory ČR

24. 3. 1998 | ČTK

Lesáci vystoupí z Agrární komory CR

PELHRIMOV 24.brezna (CTK) - Valná hromada Sdružení vlastníku obecních a soukromých lesu CR (SVOL) zmocnila na dnešním jednání v Pelhrimove výkonný výbor k vystoupení SVOL z Agrární komory CR. Jeho clenové nejsou totiž spokojeni s funkcností a prínosem komory pro rešení problému lesního hospodárství. SVOL mel pritom jako jediný lesnický subjekt v CR svého voleného zástupce v predstavenstvu AK a dva zástupce v lesnické sekci komory.

Hromada proto zároven doporucila, aby SVOL byl nápomocen vytvorení sdružení lesnických spolecenstev, ve kterém by meli být zástupci všech subjektu pusobící v lesnictví CR. Jeho predstavitelé by pak meli mandát zastupovat lesáky navenek.

SVOL, který sdružuje na 333 clenu hospodarících na výmere 225.109 hektaru lesa v CR, se uchází o clenství v Konfederaci evropských vlastníku lesa (CEPF) a Federaci evropských vlastníku obecních lesu (FECOF). Zapojení do techto sdružení považují predstavitelé SVOL za cestu CR do evropských ekonomických a hospodárských struktur a za zdroj informací celoevropského pojetí ochrany lesa a trvale udržitelného hospodarení v nich.

Za šestiletou existenci loni SVOL zaznamenal nejvetší nárust clenské základny, uvedl Kucera. Vedle predstavitelu mestských a obecních lesu sdružuje i 24 soukromých vlastníku lesa a 19 lesnických družstev. Nejvetší výmeru, a to 7.526 ha, vlastní mesto Brno, Správa lesu Martina Lobkowicze pak obhospodaruje na 10.500 ha.

Predstavitelé sdružení na valné hromade poukazovali zejména na snižující se podporu státu v oblasti lesního hospodárství.

"Stát v soucasné dobe podporuje lesní hospodárství cástkou, jejíž absolutní hodnota je o témer polovinu nižší než tomu bylo pred prijetím nového lesního zákona," uvedl místopredseda SVOL Zdenek Bludovský. Snížena o inflaci predstavuje necelou ctvrtinu hodnoty, kterou mela dotacní pomoc státu pocátkem devadesátých let, dodal. Tehdy rocne presahovala 900 miliónu korun.

Historický lesní majetek byl pritom obcím vrácen bez jakéhokoliv technologického vybavení a soucasné podmínky úverování jsou pro majitele lesu neprijatelné, upozornil Kucera. Ke snižování dotacních prostredku dochází pritom v období, kdy vlastníci lesa musí v plné míre realizovat všechny ekonomicky nárocné požadavky nového lesního zákona, podtrhl.

"CR patrí ve spotrebe výrobku ze dreva k nejzaostalejším zemím v rámci Evropy," upozornil Bludovský. Ceny dreva jsou pro spotrebitele pri zapoctení 22procentní dane z pridané hodnoty zteží dosažitelným luxusem. Navrhované snížení dane však neprošlo, což Bludovský považuje "za krátkozraký prístup strážcu státní pokladny".

Jaroslava Mikešová mha


Zdroj: ČTK, 24. 3. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 10:45