Agris.cz - agrární portál

Vláda nemá nic proti projednání zákona o státní půdě

23. 3. 1998 | ČTK

Vláda nemá nic proti projednání zákona o státní pude

PRAHA 23.brezna (CTK) - Vláda nemá nic proti tomu, aby zákon o státní pude, jehož projednávání bylo na základe politické dohody puvodne zvoleno k dosažení predcasných parlamentních voleb, projednala ješte nynejší Poslanecká snemovna. Informoval o tom dnes novináre místopredseda vlády Josef Lux.

Upozornil, že vše závisí pouze na tom, budou-li predstavitelé politických stran souhlasit s tím, aby kabinet odblokoval stále platné spojení tohoto zákona s hlasováním o duvere vláde. V prípade jejich souhlasu vláda nemá žádný duvod být proti tomu, aby tento zákon byl projednán ješte v této snemovne, rekl Lux.

Vláda v polovine ledna souhlasila s návrhem zákona o státní pude a s jeho predložením snemovne tak, aby mohla být zahájena procedura spojená s vypsáním predcasných voleb. Minulý ctvrtek ovšem Senát schválením ústavního zákona o zkrácení volebního období Poslanecké snemovny otevrel definitivne jinou cestu k predcasným parlamentním volbám, než kterou pripravila vláda.

Vláda 12.ledna jednomyslne rozhodla o tom, že za nejprijatelnejší zpusob, jak dosáhnout vypsání termínu predcasných voleb letos v cervnu, považuje predložení zákona, s nímž spojí hlasování o duvere, a to s vedomím, že jej Poslanecká snemovna v následujících devadesáti dnech neprojedná. Tímto zákonem se stal zákon o prodeji státní pudy. V následných jednáních premiéra Josefa Tošovského s predstaviteli parlamentních stran o predcasných volbách vyjádril predseda ODS Václav Klaus námitky vuci vyvolání voleb pomocí zákona o prodeji státní pudy.

Snemovna 26.února schválila návrh ústavního zákona, podle kterého skoncí její volební období dnem voleb. Ty se mají podle prijatého zákona konat do 30.cervna. Poslanci soucasne neodmítli obdobnou predlohu vypracovanou komunisty pro prípad, že by prijatý zákon neschválil Senát. Prezident Václav Havel 16.brezna prostrednictvím svého mluvcího oznámil, že vyhlásí termín predcasných parlamentních voleb na 19.a 20.cervna, schválí-li Senát ústavní zákon o zkrácení volebního období snemovny. Senát uvedený ústavní zákon schválil 19.brezna.

Libuše Hanzalová dr kš


Zdroj: ČTK, 23. 3. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 07:54