Agris.cz - agrární portál

Lux:Rozhodnutí o zavedení kvót na jablka bylo správné

22. 3. 1998 | ČTK

Praha 22.brezna (CTK) - Rozhodnutí o zavedení kvót na dovozy jablek bylo správné a korektní. Kroky, které ucinila ceská vláda ohledne dovozních kvót na jablka vuci EU, jsou ekonomicky zcela zduvodnitelné a technicky správne provedené. Ceská republika pritom dodržela Asociacní dohodu, navíc ekonomické argumenty EU nikdy nezpochybnovala. V dnešním poradu 7 cili Sedm dní televize Nova to uvedl ministr zemedelství a predseda KDU-CSL Josef Lux s tím, že nyní jde o to, aby obe strany našly vhodné rešení.

Jak dále podotkl, predevším šlo o to, zda ceská vláda bude umet hájit ceské zájmy a zda EU bude s CR jednat jako rovný s rovným. "Rozhodnutí EU je pro vládu politováníhodné, protože není ekonomicky zduvodnitelné," dodal.

Množství dovezených jablek z EU dosáhlo v lonském roce 45 tisíc tun, což je polovina tuzemské spotreby. Polovina domácí produkce tak nebyla uplatnitelná na ceském trhu, nedostala se ale ani na trhy EU. EU má totiž stanoveny minimální dovozní ceny, která mají prohibitivní charakter. Po prepoctu z ECU je cena jablek dovážená z CR približne 20 Kc za kg. Na trhu EU se však pritom jablka prodávají za 14-15 Kc za kg.

Podle predsedy Poslanecké snemovny a šéfa opozicní CSSD Miloše Zemana jsou dovozní kvóty bežným nástrojem aplikovaným v EU stejne jako v CR. Toto opatrení však melo být podle neho zavedeno mnohem dríve. "Dovozní kvóta mela být navíc uvalena na všechny dovozce a nikoli jen na dovozce z EU. To považuji za hlavní chybu," rekl. Podle ministra Luxe však 98 procent všech dovozu jablek do CR pochází práve z EU, proto bylo toto opatrení aplikováno pouze na dovozy z EU.

Jana Žatecková mha


Zdroj: ČTK, 22. 3. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 11:22