Agris.cz - agrární portál

Společnost pro moderní zemědělství se soustředÍ na export

22. 3. 1998 | ČTK

Spolecnost pro moderní zemedelství se soustredÍ na export

LUHACOVICE 22.brezna (CTK) - Zatím 63 akcionáru a základní jmení ve výši bezmála 2,6 miliónu korun soustredila Spolecnost pro moderní zemedelství (SMZ) se sídlem v Praze, jejíž ustavující valná hromada se dnes konala v Luhacovicích.

Úcastníci zvolili predsedou jejího predstavenstva generálního reditele a.s.Toko Luhacovice Tomáše Korínka a predsedou dozorcí rady dekana zlínské Fakulty managamentu a ekonomiky brnenského Vysokého ucení technického Františka Trnku. Jednání byl prítomen též bývalý predseda Družstevního agrokombinátu Slucovice František Cuba.

"Našim cílem je vytvorit z ceského zemedelství exportní odvetví. Chceme k tomu použít korektní prostredky, umožnit našim lidem a firmám prístup ke vzdelávání, informacím a špickovým svetovým technologiím," uvedl Korínek CTK. Dodal, že vkladem luhacovického Toka je institut vzdelávání, který již zahájil výcvik specialistu-manažeru.

Podle Trnky ve svete stále existuje prostor pro vývoz zemedelských produktu. "Existují východní trhy a i v tuzemsku pricházíme zbytecne o pozice," podtrhl. Predpokládá, že základní jmení SMZ by se melo postupne zvýšit až na nekolik miliard korun. Uplatnit se chce hlavne na svetových trzích, protože "v Evrope je zemedelské odvetví vysoce subvencované".

Oba podtrhli, že pochopení našli na ministerstvu zemedelství a v odborných kruzích resortu. "Dnes se nám prihlásili zástupci prvovýroby, zpracovatelského prumyslu, obchodního retezce, školství, Akademie ved CR, výzkumných ústavu aj. Predpokládáme, že po mlynárích, mlékárnách a jiných odvetvích se s námi spojí masokombináty a ostatní výrobci i obchodníci," uzavrel Korínek.

Ladislav Koželuha mha


Zdroj: ČTK, 22. 3. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 08:25