Agris.cz - agrární portál

MZe nechápe na jaký politický signál Brusel čeká

20. 3. 1998 | ČTK

MZe nechápe na jaký politický signál Brusel ceká

PRAHA 20.brezna (CTK) - Ministerstvo zemedelství CR dost dobre nechápe, na jaký politický signál cekají ministri zemedelství EU, kterí tento týden opet nepodepsali dohody o veterinární a rostlinolékarské ekvivalenci mezi unií a CR. Zpravodaji CTK to dnes rekl námestek ministra zemedelství Antonín Kalina s tím, že politické potvrzení technických konzultací, na nichž se obe strany dohodly, je procedura o níž slyší poprvé.

Jak rekl, jestliže jsou technické konzultace uzavreny a žádná ze zúcastnených stran nepodá v daném termínu námitku, dohoda se považuje za platnou.

Podle Kaliny došlo pri poslední technické konzultaci mezi EU a CR pocátkem února letošního roku v Bruselu k dohode, na jejímž základe CR v rámci harmonizace s legislativou EU upraví rostlinolékarský zákon i jeho provádecí predpisy.

Úprava bude spocívat v tom, že predmetem registrace již nebudou jednotlivé prípravky, ale úcinné látky, na jejichž bázi byl prípravek vyroben. Registrována tedy bude celá skupina prípravku urcitého typu a pak všechny prípravky na stejné, již registrované bázi budou automaticky registrovány.

Tento legislativní proces beží, ale kdy vstoupí zmínené návrhy v platnost, záleží na rychlosti tohoto procesu. Podle Kaliny to však bude nejdríve za pul roku. Aktuální stav registrace prípravku v CR se však snaží MZe maximálne urychlit, takže ani zde by podle Kaliny nemely nastat problémy.

Oldrich Pribík bm


Zdroj: ČTK, 20. 3. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 23:39