Agris.cz - agrární portál

Lux věří, že se ve sporu s EU podaří nalézt kompromis

20. 3. 1998 | ČTK

Lux verí, že se ve sporu s EU podarí nalézt kompromis

UNICOV (okres Olomouc) 20.brezna (CTK) - Místopredseda vlády a ministr zemedelství Josef Lux verí, že se podarí nalézt kompromisní rešení sporu kolem ceského dovozu jablek z Evropské unie. Lux tak na dnešní tiskové konferenci v Unicove na Olomoucku reagoval na ctvrtecní prohlášení predstavitelu EU, že napjaté vztahy mezi evropskou patnáctkou a CR muže ceská vláda napravit pouze zrušením sporné dovozní kvóty na jablka.

"Vláda vyjádrila pripravenost jednat, protože máme zájem najít východisko. Ta jednání budou nepochybne probíhat a budou muset skoncit nejakým kompromisem. Nemohou skoncit vítezství EU nebo nás," rekl Lux.

Zopakoval, že rozhodnutí ceské vlády o zavedení dovozní kvóty je ekonomicky zduvodnitelné, protože do CR se loni dovezlo zhruba 45 tisíc tun jablek, což predstavovalo 50 procent tuzemské spotreby. Polovina domácí produkce proto podle jeho slov nebyla prodejná na trhu, jelikož EU stanovila minimální dovozní cenu, která má prohibitivní charakter.

"Tyto ekonomické duvody (zavedení dovozní kvóty) jsou jednoznacné a také jsme je obhájili pred EU, která je pouze nerespektuje," uvedl Lux.

Dodal, že kvóta na dovoz jablek predstavuje ctvrtletne zhruba šest tisíc tun. "Tato kvóta však není cerpána, protože do první poloviny brezna bylo do CR dovezeno z EU kolem 3,5 tisíce tun jablek. Krok EU proto považujeme jako krok ekonomicky nezduvodnitelný, krok, který nevyužil nabídky ceské vlády k jednání a ceská vláda nad tím také vyjádrila politování," rekl Lux.

EU od dubna pozastavila zvýhodnené 20procentní clo, uplatnované pri dovozu ceského veprového masa, prasat, kurat, kachen, husí, krut a cástí této drubeže; toto zboží bude nyní zatíženo normálním 100procentním clem uplatnovaným vuci neclenum EU, kterí nemají zvláštní režim. Clo na jablecný koncentrát a cernorybízový mošt se zvyšuje ze 48 na 100 procent.

Opatrení EU se týká zhruba jednoho procenta ceské produkce veprového, 1,5 procenta produkce drubeže, 33 procent výroby jablecných a trí procent rybízových štáv. V prípade uplatnení opatrení by ceští podnikatelé prišli o zhruba 160 miliónu korun.

Petr Behal bm


Zdroj: ČTK, 20. 3. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 06:38