Agris.cz - agrární portál

Od počátku roku se do ČR nedovezlo ani kilo konzumních brambo

2. 4. 1998 | ČTK

Od pocátku roku se do CR nedovezlo ani kilo konzumních brambor

PRAHA 2.dubna (CTK) - Od pocátku roku k 27.breznu nebyl do CR dovezen ani kilogram konzumních brambor. Brambor raných se do CR dovezlo v tomto období 144,6 tun a brambor sadbových 1960,6 tuny. Zpravodaje CTK o tom informovala tisková mluvcí Ministerstva zemedelství CR Marcela Dvoráková s tím, že na dovoz raných a sadbových brambor se nevztahují stejná fytosanitární opatrení jako na brambory konzumní.

Dovozu brambor do CR však podle MZe v podstate nic nebrání. Od pocátku roku do 15.kvetna lze dovážet do CR rané brambory s nulovou celní sazbou. Od 16.kvetna do konce cervna platí pro dovoz raných brambor celní sazba devet procent a od 1.cervence se dovážejí pouze brambory deklarované jako konzumní. Sadbové brambory se do CR dovážejí s nulovým clem.

U konzumních brambor je podle MZe v letošním roce kvóta 15.000 tun s celní sazbou šest procent ze zemí EU a po jejím vycerpání u nich bude vybíráno clo 122 procent.

Fytosanitární opatrení, tedy povinnost ošetrit dovážené konzumní brambory v CR registrovaným prípravkem proti klícivosti, bude možné pomerne snadno splnit, protože Státní rostlinolékarská správa CR vydá v posledním dubnovém týdnu registraci prípravku k ošetrení konzumních brambor proti klícivosti na bázi chlorprophanu, které jsou používány také v zemích EU.

Oldrich Pribík pb


Zdroj: ČTK, 2. 4. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 24.04.2024 15:05