Agris.cz - agrární portál

TCHECOMALT GROUP - nákupní politika 1998/99 a odrůdy

22. 2. 1998 | PR

TCHECOMALT GROUP - nákupní politika v sezóne 1998/99

Kvalitní slad se v ceských zemích vyrábí již témer celé tisíciletí a Ceská republika stále patrí k svetove významným výrobcum i vývozcum sladu. Nad osudem této naší exportní komodity však visí otazník. Základní podmínkou úspechu na svetových trzích je predevším zvýšení kvality vstupní suroviny - sladovnického jecmene. A té se bohužel našim sladarum v posledních v letech nedostává.

Významní domácí výrobci sladu jsou dnes soustredeni ve skupine TCHECOMALT GROUP. Na tuzemském trhu je tato skupina také nejvetším zpracovatelem sladovnického jecmene. Zakládajícím clenem této skupiny jsou Obchodní sladovny, a. s. S otázkami týkající se kvality sladovnického jecmene i nákupní politiky v sezóne 1998/99 jsme se obrátili na výrobne-obchodního námestka Obchodních sladoven Ing. Jana Prikryla.

Jak hodnotíte po stránce kvality sladovnického jecmene sklizen 97 ?

Po analytické stránce byl jecmen ze sklizne 97 kvalitnejší než v roce

predchozím. Dodané partie vykazovaly príznivý obsah dusíkatých látek i vysokou

klícivost. Horší již to bylo s jeho barvou a celkovým vzhledem. Vážným

problémem sklizne 97 byl zvýšený výskyt biologického poškození u nekterých

partií. Muže za to predevším extrémní prubeh pocasí.

Ve sladovnách jsme se však potýkali napríklad i s odrudovou nejednotností dodaných partií jecmene. Odruda, kterou zemedelec pri prodeji deklaroval v rade prípadu neodpovídala skutecnosti. To nám zpusobuje vážné problémy pri sladování a znemožnuje dosáhnout pivovary požadovanou homogenitu sladu.

Jaké odrudy budete preferovat pri nákupu ze sklizne 98, jak se to odrazí v jejich nákupní cene ?

Nosné odrudy pro skupinu TCHECOMALT GROUP jsou Amulet (Akcent) a Kompakt. K doplnkovým odrudám, které jsou voleny jednotlivými sladovnami dle vhodnosti pestování patrí Akcent, Krona, Fórum a Olbram. Sladovnická odruda Akcent je zde zastoupena v obou kategoriích - nosná i doplnková a to z toho duvodu, že její rozšírení v osevech jarních jecmenu je více než 40 %, ale odruda již prekrocila svuj zenit a její zdravotní stav a ostatní kvalitativní znaky každým rokem oslabují.

V závislosti na agroekologických podmínkách si každá sladovna v rámci skupiny upresní požadavky na nakupované odrudy. Pestitel by se tedy mel spojit se sladovnou ve svém rajonu, kde se dozví kterým odrudám bude pridelen sladarský príplatek.

A co Vaše další jakostní požadavky ?

Nároky pivovaru na kvalitu sladu stále stoupají a požadavky tuzemských odberatelu jsou dnes zcela srovnatelné s požadavky zahranicních zákazníku. To se samozrejme musí odrazit ve zvyšujících se nárocích na kvalitu nakupovaného sladovnického jecmene. Pro letošní sklizen jsme se rozhodli mírne zprísnit srážkový systém. Dalším opatrením zamereným na zvýšení kvality nakupované suroviny bude i kontrola dodržování optimálních postupu pri pestován sladovnického jecmene a zajištení poradenské služby. V praxi to bude vypadat tak, že pestitel umožní zástupci sladovny kontrolovat stav porostu, provedené ošetrení atd. Velký duraz bude kladen na dodržování oddeleného skladování kvalitativne i odrudove rozdílných partií.

Zmenil se v necem systém služeb, které nabízíte svým dodavatelum ?

Sortiment služeb je na stejné úrovni jako v lonském roce. Zmena nastává pouze u financování osiva sladovnického jecmene. V lonském roce jsme jej zemedelcum nabízeli za zvýhodnenou úrokovou míru s odkladem platby až po sklizni formou dodávek sladovnického jecmene. Odklad platby zustává zachován ovšem ekonomická situace nás prinutila tyto vstupy úrocit standardní úrokovou mírou. Agrochemie bude nadále pestitelum poskytována bezúrocne a pestitelé ji mohou splácet po sklizni dodávkami sladovnického jecmene.

Uskutecní se letos soutež pro dodavatele skupiny TCHECOMALT GROUP ?

Soutež dodavatelu chápeme jako symbolické zakoncení nákupní sezóny. Tato akce letos vstupuje do svého tretího rocního a ve svém podtitulu opet nese symbolický název " Cena krále Jecmínka ". Do souteže budou zapojeni všichni dodavatelé sladoven TCHECOMALT GROUP z rad zemedelské prvovýroby. I letos budeme u pestitelu hodnotit predevším kvalitu dodaného jecmene i celkovou úroven spolupráce. Zvláštní duraz klademe na dodržování odrudové jednotnosti a respektování doporuceného sortimentu odrud. Slavnostní zakoncení souteže probehne 20. kvetna v areálu brnenského výstavište jako oficiální soucást doprovodného programu veletrhu Pivex. Nejlepší pestitelé sezóny 1997/98 zde získají ceny krále Jecmínka, ke kterým se váže i financní prémie. Zajímavé vecné ceny jsou pripraveny i pro úcastníky na dalších ocenených místech.

TCHECOMALT GROUP - doporucená odrudová skladba sladovnického jecmene pro sezónu 1998/99

Amulet

Amulet (povolen 1995) - nastupující poloraná odruda vhodná do všech výrobních oblastí.

Prednosti: vysoký výnos zrna i v suchých podmínkách, vysoký podíl predního zrna, dobrá odolnosti proti poléhání, strední odolnost proti padlí travnímu, dobrá odolnost proti hnedé skvrnitosti.

Nedostatky: menší odolnost proti rhynchosporiové skvrnitosti a rzi jecné

Záver: perspektivní jakostní sladovnická odruda, vynikající hektarové výnosy, odolnost proti prísuškum, pro vyhovující ostatní hospodárské vlastnosti má predpoklady pro rozšírení ve všech oblastech, kde vytlací starší odrudy. AMULET dosahoval prumerných hodnot extraktu, vynikajících hodnot proteolytického rozluštení, podprumerných hodnot v relativním extraktu pri 45 OC, ale výborných hodnot v diastatické mohutnosti. Odruda vykazovala výrazný rozdíl mezi hodnotami relativního extraktu pri 45 OC a Kolbachova císla. Pri podprumerné cytolytické aktivite dosahoval vynikajících hodnot v obsahu ß-glukanu ve sladine. Dosažitelný stupen prokvašení byl na výborné úrovni.

Kompakt

Kompakt (povolen 1995) - poloraná až polopozdní nízká odruda s hustým klasem, vhodná do všech výrobních oblastí.

Prednosti : stredne velké zrno, dobrá výtežnost predního zrna, dobrá odolnosti proti hnedé skvrnitosti, velmi nízký obsah beta-glukanu.

Nedostatky : nižší odolnosti proti padlí travnímu, rzi jecné a rhynchosporiové skvrnitosti, méne odolná proti poléhání, prumerný výnos.

Záver : vysoce jakostní odruda s možností pestování ve všech výrobních oblastech.

KOMPAKT dosahoval v prubehu zkoušek velmi dobrých hodnot extraktu a vynikajících hodnot proteolytického a amylolytického rozluštení. Silná cytolýza se projevila na výborných hodnotách obsahu ß-glukanu ve sladine, nejnižších v celém sledovaném souboru odrud. Dosažitelný stupen prokvašení vykazoval nadprumerných nadprumerných hodnot.

Akcent

Akcent (povolen 1992) - polopozdní nízká odruda, vhodná do všech oblastí s vyjímkou suchých. Nejrozšírenejší odruda soucasného sortimentu v CR, u pestitelu oblíbená.

Prednosti: vysoký výnos, odolnost proti poléhání, stredne velké zrno, dobrá výtežnost predního zrna, dobrá odolnost proti padlí travnímu, výborná odolnost proti rzi jecné.

Nedostatky: drobnejší zrno a nižší výnos v podmínkách trvalého prísušku, náchylnost k listovým skvrnitostem.

Záver: dobrá sladovnická odruda, v soucasné dobe zrejme na vrcholu rozšírení pravdepodobne se ješte 2-3 roky udrží na vetší výmere, potom bude postupne nahrazována odrudami novými, zvlášte Amuletem.

Odruda AKCENT vykazovala podprumernou extraktivnost, ale vynikající aktivitu proteolytických a amylolytických enzymu. Cytolýza byla na mírne nadprumerné úrovni, ale obsah ß-glukanu ve sladine dosahoval méne príznivých hodnot. Odruda vykazovala vynikající hodnoty dosažitelného stupne prokvašení.

Krona

Krona (povolena 1996) - polopozdní stredne vysoká odruda vhodná do všech oblastí.

Prednosti : stredne velké zrno, dobrá výtežnost predního zrna, dobré výnosy, výborná odolnosti proti padlí travnímu, strední odolnost proti rzi jecné a rhynchosporiové skvrnitosti.

Nedostatky : strední až nižší odolnost proti poléhání, menší odolnosti proti hnedé skvrnitosti, dlouhá dormance.

Záver : vysoce jakostní perspektivní odruda, vhodná zejména do vlhcích a chladnejších podmínek.

Odruda KRONA vykazovala v prubehu zkoušek velmi dobrou extraktivnost, vynikající proteolytickou, a amylolytickou aktivitu. Vynikající cytolytická aktivita byla provázena výbornými hodnotami obsahem ß-glukanu ve sladine. Odruda dosahovala vetších rozdílu mezi hodnotami relativního extraktu pri 45 OC a Kolbachova císla. Také dosažitelný stupen prokvašení mela vynikající.

Olbram

Olbram (povolen 1996) - poloraná odruda nízkého typu vhodná do sušších oblastí.

Prednosti : dobrá odolnost proti lámavosti stébla, dobrá výtežnost predního zrna, strední odolnost proti padlí travnímu, rzi jecné a rhynchosporiu.

Nedostatky : strední až nižší odolnosti proti poléhání, nižší odolnost proti hnedé skvrnitosti, podprumerné výnosy ve vyšších polohách.

Záver : vynikající sladarská jakost s perspektivou rozšírení do intenzivních sušších podmínek.

OLBRAM je odruda, která mela v prubehu zkoušek vysoké extrakty a vynikající aktivitu proteolytických enzymu. Výborná cytolytická aktivita se pozitivne projevila též v nízkém obsahu ß-glukanu ve sladine. Také aktivita ß-amylázy (diastatická mohutnost) a dosažitelný stupen prokvašení byly vynikající.

Fórum

Fórum (povolen 1993) - polopozdní odruda nízkého až velmi nízkého typu s hustým klasem.

Prednosti : v príznivých podmínkách vysoké výnosy, dobrá odolnost proti poléhání, vysoká odolnost proti padlí travnímu, dobrá odolnost proti hnedé skvrnitosti.

Nedostatky : drobnejší zrno, v suchých podmínkách nižší výnos a nižší výtežnost predního zrna, náchylnost ke rzi jecné a nižší odolnost k rhynchosporiové skvrnitosti.

Záver : kvalitní sladovnická odruda do srážkove jistejších oblastí.

FORUM dosahovalo velmi dobré až vynikající extraktivnosti, silné proteolytické a cytolytické aktivity spojené s velmi dobrou schopností odbourávání ß-glukanu. Diastatickou mohutnost mela nejvyšší v celém sledovaném souboru. Vykazovala však jen prumerné hodnoty relativního extraktu a výrazný rozdíl mezi hodnotami relativního extraktu pri 45 OC a Kolbachova císla. Dosažitelný stupen prokvašení byl výborný.

V roce 1997 vydal ÚKZÚZ na základe platnosti zákona c. 92/1996 Sb. o odrudách, osivu a sadbe pestovaných rostlin rozhodnutí o registraci odrud jecmene jarního Scarlett a Tolar a po nabytí právní moci rozhodnutí byly odrudy zapsány do Státní odrudové knihy.

Odruda Tolar (HE-6037) dosahovala nadprumerné extraktivnosti a silné aktivity proteolytických enzymu. Aktivita beta-amylázy byla na vynikající úrovni, též dosažitelný stupen prokvašení vykazoval vynikajících hodnot. Relativní extrakt pri 45 OC dosahoval prumerných hodnot. Vynikající cytolytické rozluštení bylo provázeno príznive nízkým obsahem ß-glukanu ve sladine.

V soucasné dobe je osivo odrudy Tolar množeno ve vyšších množitelských stupních, takže na bežné pestební plochy se dostane pouze ve vyjímecných prípadech. S nástupem osiv na bežné plochy se pocítá až od roku 1999.


Zdroj: PR, 22. 2. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 11:54