Agris.cz - agrární portál

Sněmovna bude jednat o důležitých majetkových předlohách

29. 3. 1998 | ČTK

Snemovna bude jednat o duležitých majetkových predlohách

PRAHA 29.brezna (CTK) - První snemovní ctení vládního návrhu zákona o podmínkách prevodu zemedelských a lesních pozemku z vlastnictví státu na jiné osoby a záverecné schvalování vládní novely zákona o pusobnosti orgánu ve vecech prevodu majetku státu bude patrit mezi klícové majetkové predlohy pokracující schuze snemovny. Ta by mela na své prerušené jednání navázat v úterý odpoledne.

Vládní novela zákona o prodeji státní zemedelské a lesní pudy by mela umožnit prodej státem vlastnené pudy s výjimkou pozemku urcených k restituci nebo jako náhrady za pozemkové úpravy.

V prubehu procesu privatizace byla totiž zemedelská a lesní puda témer ve všech prípadech z privatizacních projektu vyjímána nebo do privatizacních projektu nebyla vubec zahrnována. Duvodem byl restitucní proces a složité urcení státní pudy použitelné pro privatizaci.

Z celkové výmery 900.000 hektaru zemedelské pudy ve správe Pozemkového fondu Ceské republiky tak bude umožnen prodej zhruba 500.000 hektaru. Podle odhadu predkladatelu se budou bezúplatné prevody odloucených lesních pozemku do vlastnictví obcí týkat výmery do 10.000 hektaru.

O neco méne závažný dopad bude mít vládní návrh novely zákona o pusobnosti státních orgánu ve vecech prevodu majetku státu na jiné osoby. Novela si klade mimo jiné za cíl doplnit státní financní aktiva z prostredku FNM o cástku, která byla z techto aktiv vyplacena obetem nacistické perzekuce.

Ocekává se, že proti predloze vystoupí poslanci reprezentující levicovou opozici. Již v predchozích cteních kritizovali skutecnost, že predloha neobsahuje konkrétní údaje, které specifikují, kolik penez bude z FNM do státních aktiv prevedeno.

Pro úcely výplaty jednorázové penežní cástky nekterým obetem nacistické perzekuce bylo ze státních aktiv zálohove vyplaceno k 30.cervnu roku 1996 témer 1,5 miliardy korun. Jako zdroj pro úhradu této výplaty sloužily výnosy z prodeje majetku bývalé KSC, tedy výnosy z privatizace majetkových úcastí na podnikání akciových spolecností Ceská typografie Praha, Moravská typografie Brno a Tiskárna periodik Ostrava.

Petr Beneš ple


Zdroj: ČTK, 29. 3. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 07:45