Agris.cz - agrární portál

Zásoby tuzemských brambor vystačí do dubna a jejich cena poroste

6. 3. 1998 | ČTK

Zásoby tuzemských brambor vystací do dubna a jejich cena poroste

PRAHA 6.brezna (CTK) - Již od zárí platí pro dovoz konzumních brambor do CR zprísnené rostlinnolékarské predpisy. Kvuli nim radikálne poklesly dovozy konzumních brambor a zásoby brambor ve skladech se ztencují. Jak pro CTK dnes rekl tajemník Ústredního bramborárského svazu Josef Králícek, zásoby tuzemských brambor by mely vystacit zhruba do konce letošního dubna. Jejich cena ovšem nepochybne vzroste, a to také v souvislosti s postupným nárustem skladovacích nákladu.

Podle Králícka obchodník, který nemá v soucasné chvíli dlouhodobý smluvní vztah s pestitelem, je prakticky bez šance brambory nakoupit. Brambory, které mají pestitelé ve skladech, jsou totiž v naprosté vetšine dlouhodobe nasmlouvány.

Za katastrofální pokládá soucasnou situaci v dodávkách konzumních brambor majitel nejvetšího velkoobchodu s ovocem a zeleninou na Ústecku Stanislav Štrympl. Podle nej má nyní velkoobchod poté, co byl prakticky zastaven dovoz brambor kvuli zprísneným predpisum, jen minimální šanci získat jich potrebné množství. Tuzemští producenti nyní své zbývající zásoby brambor rozvážejí prímo do maloobchodu, uvedl Štrympl.

Neobvyklé podle nej je, že na tento vývoj zatím nereaguje cena. Štrympl soudí, že poslední zbytky tuzemských brambor zrejme brzy dojdou a že bude stejne nutné nejaké dovézt ze zahranicí.

Zemedelci na severu Cech zvýšili od pocátku letošního roku prodejní ceny brambor témer o sto procent. Rekl to vedoucí obchodního oddelení velkoobchodu se zeleninou Dukát Turnov Jaroslav Roubícek. "Brambory jsme nakupovali za tri koruny, nyní za ne platíme již šest. Navíc zacínají váznout dodávky, producenti brambor neplní naše požadavky tak operativne, jak bychom potrebovali," uvedl s tím, že podle signálu vystací zásoby zemedelcu zhruba dva až tri týdny.

Potom bude potreba zacít brambory i pres zprísnené rostlinolékarské predpisy dovážet. Pokud se velkoskladum podarí zajistit dovozové brambory z lonské sklizne, nemely by se cenou príliš lišit. "Nové brambory budeme dovážet ze Španelska, Egypta a Francie, jejich cena se bude pohybovat kolem 30 korun za kilo," rekl Roubícek.

Nedostatek konzumních brambor již zhruba mesíc pocituje pardubická spolecnost SIMO zabývající se velkoobchodem a maloobchodem s ovocem a zeleninou. "Naši zemedelci sice bojují na silnicích, avšak nejsou schopni zajistit obživu národa," poznamenal zamestnanec firmy Zdenek Mojžíšek.

Uvedl, že cena brambor kvuli jejich nedostatku roste do "závratných výšek". "Obchodníci nyní brambory nabízejí až o 100 procent dražší než pred nekolika týdny," rekl Mojžíšek s tím, že ojedinelé nejsou nabídky pohybující se kolem osmi korun za kilogram.

Dostatek konzumních brambor má zatím vetšina velkoskladu zeleniny a prodejen na jižní Morave. Jejich ceny se ruzní podle dodavatelu a sklady je prodávají od 6,80 do 7,90 korun za kilogram. V prodejnách koupí zákazník kilogram konzumních brambor od šesti do deseti korun.

S.r.o. Wastex Holešov (okres Kromeríž) má dostatek brambor, které prodává ze skladu od 6,80 do osmi korun za kilogram, sdelila dispecerka Simona Foukalová. Pripustila, že brambory možná trochu podraží, i když soucasná cena je podle ní už dost vysoká.

Uherskobrodská s.r.o. TEKOO (okres Uherské Hradište) na sklade žádné brambory nemá, další dodávku z Vysociny ceká v nedeli. Zatím prodávala kilogram za 7,50 Kc, ale od pondelí to bude za 7,90 Kc, protože je vyšší dodavatelská cena, uvedl pracovník obchodního oddelení Pavel Gottwald.

Na Zlínsku je kilogram konzumních brambor k dostání v prumeru za devet až deset korun, ale prodejci ocekávají od pondelí zhruba o korunu vyšší dodavatelské ceny, což se odrazí na cenách v prodejnách.

Korunové navýšení predpokládají rovnež prodejny na Uherskohradištsku, kde dosud kilogram brambor stojí od šesti do osmi korun. V kromerížském okrese zaplatí zákazník kolem osmi až devíti korun za kilogram brambor.

kz opr do jw


Zdroj: ČTK, 6. 3. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 21:23