Agris.cz - agrární portál

V unikátním přírodním archívu rozkvetly stovky vrb

6. 3. 1998 | ČTK

V unikátním prírodním archívu rozkvetly stovky vrb

UHERSKÉ HRADIŠTE 6.brezna (CTK) - Šest stovek odnoží vrb již rozkvetlo v jejich nejvetší stredoevropské sbírce ve stanici Výzkumného ústavu lesního hospodárství a myslivosti v Kunovicích u Uherského Hradište. Predností zdejšího unikátního prírodního archívu je podle zástupkyne vedoucí stanice Ludky Cížkové praktické využití pestovaných drevin.

Stanice na rozloze 1,5 hektaru puvodne vznikla jako lichtenštejnská lesní školka a overovala na Morave výsadbu netradicních stromu, napríklad orešáku. Od první poloviny dvacátého století zde shromáždili vrby ze všech kontinentu krome Austrálie. "Máme také unikátní sbírku 600 topolu," uvedla pestitelka. Pro lesníky v severních pripravuje stanice mladé osiky, nebot tato drevina je odolná vuci škodlivým imisím. Z jednoho gramu semen se zde vypestuje až 9500 sazenic.

Nyní stanice distribuuje hlavne rízky vrb, pricemž od ledna je jich schopna dodat zájemcum až 100.000. Ne všechny druhy se však sázejí tímto zpusobem. "Treba vrba-jíva z rízku nekorení," podotkla Cížková. Zájem o urcité druhy vrby k pastve vcelstev mají vcelari, nekteré slouží ke zpevnování brehu vodních toku a rekultivaci území, z jiných košíkári vyrábejí užitkové predmety.

Ladislav Koželuha lif mhm


Zdroj: ČTK, 6. 3. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 13:35