Agris.cz - agrární portál

EU nevidí jinou možnost než zrušení české kvóty

19. 3. 1998 | ČTK

EU nevidí jinou možnost než zrušení ceské kvóty

BRUSEL 19.brezna (zpravodaj CTK) - Napravit nepríjemnou situaci vzniklou sporem kolem ceského dovozu jablek z Evropské unie lze pouze zrušením narízení vlády CR o zavedení dovozní kvóty, prohlašovali dnes v Bruselu predstavitelé Evropské komise. Zduraznovali, že protiopatrení EU mají jednoznacnou podporu všech 15 clenských státu a zustanou v platnosti tak dlouho, dokud CR svuj postoj neprehodnotí.

"Tento spor zacala jednostranným krokem Ceská republika - my jsme jen odpovedeli," pripomnel Gerry Kiely, mluvcí komisare pro zemedelství Franze Fischlera. Usoudil, že odpoved EU byla více než primerená - újma zpusobená ceským vývozcum veprového masa a drubeže je menší, než dopad kvóty na západoevropské vývozce jablek. "Navíc jsme jen pozastavili úlevy, které jsme poskytli jednostranne a dobrovolne. Na rozdíl od CR jsme neporušili žádný závazek."

Ceský ministr zemedelství Josef Lux oznacil rozhodnutí unie za "jednostranný diktát" a uvedl, že vláda nemá v úmyslu své rozhodnutí zmenit.

Predstavitelé komise i clenských státu se shodují v tom, že CR dostala možnost vyrešit problém smírne jednáním; byla by bývala obdržela navíc i pomoc EU pro ovocnárský sektor. Rozhodla se však pro konflikt, který navíc oduvodnuje falešnými argumenty. Experti v Bruselu popírají, že unie subvencuje vývoz jablek; naopak jeho podporu zrušila práve na naléhání Prahy od roku 1994. Tvrdí také, že CR operuje nereálnými císly - ceská produkce jablek je podle nich ve skutecnosti daleko vyšší než uvádených 90.000 tun, takže dovoz z EU nepredstavoval 40 procent trhu, ale mnohem méne.

Podle vysokého úredníka Evropské komise Gerharda Sabathila se ceská strana dopustila taktických prehmatu, když se pokusila rešit vnitrní strukturální problém restrikcí obchodu. Špatne odhadla reakci EU: "Mysleli si, že pujdeme na arbitráž podle clánku 107 Evropské dohody. Ten však predpokládá rešení vzájemného problému a tady nebylo co rešit. CR porušila smlouvu, dopustila se hrubého narušení obchodu, a EU adekvátne odpovedela."

Sabathil lituje, že jablecný spor zastínil jinak velmi kvalitní jednání parlamentního výboru pridružení v minulých dnech v Praze a celkove dobré vzájemné vztahy, v nichž je dva týdny pred startem vstupních rozhovoru treba se soustredit na mnohonásobne významnejší položky.

Jediný kladný moment sporu podle nej spocívá v tom, že si ceské orgány (a potažmo i úrady dalších kandidátských zemí) snad do budoucna rozmyslí vrhat se bezhlave do takovýchto konfliktu. Predpokládá, že tlak na ceskou vládu ve prospech odstranení jablecné kvóty by mohli nyní vyvinout postižení výrobci veprového masa, drubeže, ovocných štáv, ale i producenti mlécných výrobku, nad nimiž rozšírení protiopatrení EU visí jako Damokluv mec.

Karel Barták bm


Zdroj: ČTK, 19. 3. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 05:17