Agris.cz - agrární portál

Poslanec Tlustý kritizuje ministra Luxe za kvóty na jablka

19. 3. 1998 | ČTK

PRAHA 19.brezna (CTK) - Za zjevnou chybu ministerstva zemedelství považuje clen zemedelského výboru Poslanecké snemovny Vlastimil Tlustý (ODS) to, že v prípade dovozu jablek ze zemí EU nevyužilo ustanovení platící pro cleny Svetové obchodní organizace (WTO) a Všeobecné dohody o clech a obchodu (GATT), které umožnují vymerit dodatkové clo. Uvedl to na Manažerském fóru '98 na téma Vstup našeho zemedelství do Evropské unie - príležitosti a rizika.

"Namísto toho až ve fázi, kdy v podstate bylo pozde, byla uplatnena dovozní kvóta, a ta pak vyvolala následná opatrení, která mají stejne negativní dusledky," rekl Tlustý. Jakékoli kvóty jsou nestandardním rešením, které se používá až tehdy, když ostatní metody selžou, dodal.

Ministr zemedelství Josef Lux na to v Ceské televizi rekl, že Evropská unie pri vzájemných jednáních práva CR plynoucí ze clenství v GATT a WTO neuznala, a proto bylo nutné sáhnout ke kvótám a ne k dodatkovému clu.

S tím poslanec Tlustý nesouhlasí. "Dohody Svetové obchodní organizace a GATT jsou dohody, které respektují všichni signatári vcetne EU," tvrdí Tlustý.

Podle nej úredníci ministerstva zmínených dvou clánku nevyužili, protože to neumejí.

Úcelovost zavedení kvót je podle Tlustého blízká nule. Dopad symbolický je ovšem, jak rekl, významný. "Na jedné strane je komplikování vztahu mezi CR a EU a na druhé strane urcité politické gesto," rekl.

do bm


Zdroj: ČTK, 19. 3. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 00:13