Agris.cz - agrární portál

Novák:Zásoby brambor vydrží do konce dubna

16. 3. 1998 | ČTK

HAVLÍCKUV BROD 16.brezna (CTK) - Zásoby konzumních brambor v CR umožní plynulé zásobování trhu do konce dubna. Vyplynulo to z pruzkumu, který provedl Ústrední bramborárský svaz CR (ÚBS) k 10.breznu. "Brambory postrádají predevším odberatelé, kterí nemeli s pestiteli uzavrené smlouvy pred výsadbou a rádne za dodané brambory neplatí," upozornil po dnešním zasedání predsednictva svazu jeho predseda František Novák.

Presto predsednictvo po ministerstvu zemedelství požaduje, aby zabezpecilo prostrednictvím Státní rostlino-lékarské správy dodržování fytokaranténních a celních predpisu pri dovozu brambor. Zároven ho vyzývá, aby byl vytvoren informacní systém pro komoditu brambor, který by zajištoval vcasné informace pro zemedelce i státní správu.

Predsednictvo konstatovalo, že pro konzumní úcely se spotrebovává i cást brambor urcených na sadbu, a tak se na trh dostávají i brambory odrud s nižší stolní hodnotou.

Podle dnešních informací ministerstva zemedelství se letos do CR dovezlo k 13.únoru pouze 43,6 tuny raných brambor a 1459,7 tuny sadbových. Do 15.kvetna lze do CR dovážet rané brambory s nulovou celní sazbou, od 16.kvetna do konce cervna platí pro jejich dovoz devítiprocentní clo a od 1.cervence se mohou dovážet brambory konzumní. Na základe stanovené kvóty se letos do CR muže dovézt na 15.000 tun brambor s celní sazbou šest procent a po jejím vycerpání se sazbou 122 procenta.

Dovozu brambor podle ministerstva zemedelství v podstate nic nebrání. Od lonského roku však musí být dovezené konzumní brambory ošetreny proti klícivosti prípravkem registrovaným v CR. "Toto fytokaranténní opatrení zabranuje zavlecení bakteriální kroužkovitosti a raustonie do CR," zduraznil pro CTK Štepán Kužma ze Státní rostlino lékarské správy Brno.

Registraci má v CR pouze jediný prípravek, a to Fazor. O registraci dalších prostredku na bázi chlórprofamu a profamu pak k dnešku požádaly dve zahranicní firmy. Kužma upozornil, že Fazor je registrovaný nejen v CR, ale i ve Francii, Británii a Švédsku, v dalších zemích EU pak k ošetrení dalších komodit, napr. cibule v Nizozemsku. Po predložení všech potrebných dokladu registracní rízení podle nej v zemích EU trvá zhruba rok, stejne tak v CR.

Výjimku na dovoz konzumních brambor, ošetrených jiným než v CR zaregistrovaným prostredkem, muže udelit pouze Mze po dohode s ministerstvem zdravotnictví. SRLS pak musí mít garanci, že se dovezou brambory opravdu z oblastí, kde se uvedené choroby nevyskytují.

"Podle pruzkumu regionálních pracovišt lze konstatovat, že zásobování brambor by melo být vcelku plynulé. Nekterí dodavatelé mají harmonogram dodávek až do poloviny cervna. Prednost mají dodavatelé s dlouhodobými smlouvami," zduraznila dnes pro CTK mluvcí ministerstva zemedelství Marcela Dvoráková.

Jaroslava Mikešová dp


Zdroj: ČTK, 16. 3. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 01:40