Agris.cz - agrární portál

EU postihla český vývoz jako odvetu za kvótu na jablka

17. 3. 1998 | ČTK

EU postihla ceský vývoz jako odvetu za kvótu na jablka

BRUSEL 17.brezna (zpravodaj CTK) - Rada ministru EU dnes podle ocekávání pozastavila celní zvýhodnení pro dovoz ceského veprového masa, drubeže a ovocných štáv, címž v podstate zmarila prístup techto výrobku na západoevropský trh. Vyhlásila tento krok jako odvetu proti ceské kvóte na zvýhodnený dovoz konzumních jablek z EU.

Príslušné narízení schválili dnes ráno bez rozpravy ministri dopravy jako bod A. Tyto body, jež mají predbežný souhlas všech clenských státu, muže rada ministru EU schvalovat v jakémkoli složení. Je príznacné, že soubežne zasedající ministri zemedelství EU se problému ani nedotkli.

Unie nevyslyšela ani ministra zahranicí Jaroslava Šedivého, který poslední dva mesíce žádal, aby se spor zbytecne nevyhrocoval, ani nedala zapravdu ministrovi zemedelství Josefu Luxovi, který neveril jejímu odhodlání sáhnout k protiopatrením. Obe strany zatím trvají na tom, že ucinily oprávnené kroky a že protihrác porušuje Evropskou dohodu.

"Krok EU se dal ocekávat, ackoli není primerený," rekl CTK ceský velvyslanec pri EU Josef Kreuter. EU se podle nej uchýlila k postupu, který predpokládá skutecnou pohotovost. "Situace zase tak naléhavá není."

EU s platností od 1.dubna pozastavila preferencní 20procentní clo uplatnované pri dovozu ceského veprového masa, kurat, kachen, husí, krut a cástí této drubeže; toto zboží bude nyní zatíženo normálním 100procentním clem uplatnovaným vuci neclenum EU, kterí nemají zvláštní režim. Clo na jablecný koncentrát a cernorybízový mošt se zvyšuje ze 48 na 100 procent. Podle ceských diplomatu to ve všech prípadech znamená konec vývozu.

Brusel tak reaguje na lednové rozhodnutí ceské vlády zavést od 1.února kvótu na zvýhodnený dovoz konzumních jablek z EU - vše, co bude dovezeno nad 24.000 tun rocne (6000 tun ctvrtletne) podléhá 95procentnímu clu. Vzhledem k tomu, že loni dovezla "patnáctka" do CR za výhodných podmínek pres 40.000 tun jablek, vzniká jí podle Evropské komise nesporná újma. Praha ovšem namítá, že vysoký import znemožnil ceským výrobcum prodat polovinu produkce a ohrozil celý ovocnárský sektor. Debata troskotá na rozdílné interpretaci príslušných clánku Evropské dohody.

"Ukazuje se, že ustanovení o rešení sporu jsou velmi flexibilní; nám se zatím nedarí Evropskou komisi presvedcit o správnosti našeho výkladu, naopak vždy vítezí její interpretace," uvedl Kreuter.

Podle komise lze spor vyrešit jedine odvoláním kvóty. Dokud se to nestane, komise hrozí, že od léta pozastaví zvýhodnené celní sazby také na dovážené mlécné výrobky, což by bylo pro CR mnohem bolestnejší. Zatímco napríklad vývoz veprového predstavoval loni jen asi 2,5 miliónu ECU (95 miliónu Kc), vývoz sušeného mléka, másla a sýru dosáhl více než 10 miliónu (380 miliónu Kc). Komise se ohání císlem 12 miliónu ECU - tolik prý teoreticky vydelá na zvýšení celní sazby pro ceské potraviny (tedy jejich nedovezení) a vyrovná tak ztrátu svých exportéru jablek. Ceské ministerstvo zemedelství však újmu jim zpusobenou vycíslilo údajne mnohem níže, mezi peti a sedmi milióny ECU.

Ackoli jde v podstate o malé cástky, získal vpredvecer startu rozhovoru o vstupu CR do EU "jablecný spor" nepríjemne politický nádech, už proto, že se do nej zamíchali vysocí hráci na obou stranách. Komisar Hans van den Broek už v únoru prohlásil, že ochranárství nepovažuje za nejlepší zpusob, jak zlepšit konkurenceschopnost neefektivního sektoru. "Má-li ceská ekonomika být schopna fungovat v podmínkách vnitrního trhu EU, bude muset celit souteži, nikoli se pred ní chránit," uvedl tehdy pri rozhovoru s ministrem Šedivým. A pozastavil se nad tím, že CR takto postupuje "v predvstupním období, kdy bychom se meli naopak sbližovat."

Podle Kreutera jablecná aféra nepochybne vrhá stín na zahájení jednání; o její politizaci se však zasloužila predevším unie. "Jsme neustále upozornováni, jaký to má význam. Je však treba se vždycky vrátit k základním cílum sbližování s EU - náš vstup skutecne není o jablkách," uvedl velvyslanec.

Karel Barták ple


Zdroj: ČTK, 17. 3. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 10:52