Agris.cz - agrární portál

Povodí Odry podporuje výstavbu ochranné nádrže na Bruntálsku

17. 3. 1998 | ČTK

OSTRAVA 17.brezna (CTK) - Výstavbu gigantické protipovodnové ochranné nádrže v Nových Herminovech na Bruntálsku, kterou kategoricky odmítají místní obyvatelé, protože by zmizela pod hladinou asi polovina obce, je ochotna podporit akciová spolecnost Povodí Odry.

Generální reditel spolecnosti Jirí Šašek dnes rekl novinárum, že nádrž by mela mít zásadní ochranný význam pro oblast Krnova a Opavy a že Povodí Odry je pripraveno dát podnet k její výstavbe.

Šašek priznal, že vedení Povodí Odry se k výstavbe dosud stavelo rezervovane, ale provedená expertiza prokázala, že by nádrž s objemem 37 miliónu metru krychlových prispela ke zlepšení protipovodnové ochrany.

Výstavba nádrže je však také otázkou verejného zájmu a financí. Podle nej je proto treba rozhodnout, zda je prijatelné, aby za zlepšení protipovodnové ochrany pro 30.000 až 40.000 lidí od Krnova až po Bruntál bylo ve svých právech omezeno 400 obyvatel obce Nové Herminovy.

Vedoucí bruntálského povodnového štábu Alena Skácelová do této chvíle nezná stanovisko kompetentních úradu k výstavbe této protipovodnové nádrže, která by stála približne 23 miliard korun. Oddalování konecného verdiktu od konce lonského zárí pritom ztežuje práci bruntálskému stavebnímu úradu, který neví, zda má v obci povolovat nové stavby.

Elena Mazurová bk veb


Zdroj: ČTK, 17. 3. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 18:29