Agris.cz - agrární portál

Lux: Celní opatření EU jsou neopodstatněná

17. 3. 1998 | ČTK

Lux: Celní opatrení EU jsou neopodstatnená

PRAHA 17.brezna (CTK) - Zrušení preferencních cel na vývoz veprového masa, prasat, drubeže a jablecné a rybízové štávy z CR do zemí Evropské unie (EU), o kterém dnes rozhodla rada ministru EU je ekonomicky neopodstatnené a je v rozporu se smlouvami, které CR s EU má. Na dnešní tiskové konferenci to rekl ministr zemedelství a místopredseda vlády Josef Lux.

Rada ministru EU rozhodla o zrušení preferencních cel s platností od 1.dubna jako o protiopatrení k únorovému zavedení 24tunové dovozní kvóty na jablka do CR. Lux zavedení kvóty oznacil za ekonomicky zduvodnený krok, který byl ucinen korektne v rámci smluv s EU.

EU od dubna pozastavila zvýhodnené 20procentní clo, uplatnované pri dovozu ceského veprového masa, prasat, kurat, kachen, husí, krut a cástí této drubeže; toto zboží bude nyní zatíženo normálním 100procentním clem uplatnovaným vuci neclenum EU, kterí nemají zvláštní režim. Clo na jablecný koncentrát a cernorybízový mošt se zvyšuje ze 48 na 100 procent.

Podle Luxe je krok EU ekonomicky neopodstatnený, jelikož vývozci jablek z EU zatím do CR dovezli pouze 3500 tun jablek i když jim ctvrtletní kvóta umožnuje dovoz 6000 tun. "Vláda CR poskytla dovozcum z EU dostatecný prostor, který ani není cerpán", dodal. Za zvláštní Lux považuje, že o odvetném kroku rozhodla rada ministru dopravy EU, ackoliv ve stejné dobe jednala i zemedelská rada.

Opatrení EU se týká zhruba jednoho procenta ceské produkce veprového, 1,5 procenta produkce drubeže, 33 procent výroby jablecných a trí procent rybízových štáv. V prípade uplatnení opatrení by ceští podnikatelé podle Luxe prišli o zhruba 160 miliónu korun.

Lux dodal, že o problému bude zítra jednat vláda a ceská strana nechystá žádná odvetná opatrení, ale zároven uvedl, že o zrušení kvóty na jablka neuvažuje, jelikož šlo o správné rozhodnutí. Jedinou cestou je podle ministra jednání s EU. "Chceme upozornit EU, že tento jednostranný, ekonomicky nezduvodnitelný krok muže znamenat snížení duvery obcanu CR v Evropskou unii", uzavrel ministr.

Jan Sadílek bm


Zdroj: ČTK, 17. 3. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 05:50