Agris.cz - agrární portál

Odvetné opatření EU ztíží vývozcům prodej v zemích EU

17. 3. 1998 | ČTK

Odvetné opatrení EU ztíží vývozcum prodej v zemích EU

PRAHA 17.brezna (CTK) - Pozastavení celního zvýhodnení pro dovoz ceského veprového masa, drubeže a ovocných štáv, které dnes vyhlásila rada ministru Evropské unie jako odvetu proti ceské kvóte na dovoz konzumních jablek, ztíží ceským firmám prunik na trh Evropské unie a prodej svých výrobku v techto zemích, kde dosud konkurovaly predevším díky nízkým cenám. Ceští politici tento krok EU odsoudili a prohlásili za neadekvátní.

Pozastavení celního zvýhodnení mohou podle tiskového mluvcího spolecnosti Procházka Karla Rouce pocítit i ty potravinárské firmy, které samy své produkty na západoevropský trh nevyvážejí.

Rozhodnutí Rady ministru EU zpusobí problémy i nejvetšímu tuzemskému masozpracujícímu podniku Kostelecké uzeniny a.s. Podle plánu se mel letos export spolecnosti zvýšit z lonských 500 miliónu na miliardu Kc. "Cerného Petra ted držíme v rukou my," rekl k odvetnému opatrení EU ekonomický reditel Jan Bocek s tím, že spolecnost operativne hledá cesty exportu smerem na východ.

Pozastavení celního zvýhodnení neohrozí letošní plány Hanáckého masokombinátu Olomouc na výrazné zvýšení exportu. Pavel Dostál ze spolecnosti Nail&Tin, jenž od ledna vlastní 50 procent akcií olomouckého masokombinátu, dnes v rozhovoru pro CTK rekl, že firma totiž ve svých vývozních plánech pocítá s expanzí na trhy zemí, které nejsou cleny Evropské unie. "Rozhodnutí rady ministru EU proto naše exportní plány nezhatí. Pro ty výrobce, kterí vyvážejí veprové maso do zemí EU, je však tento verdikt urcite nepríjemný," uvedl Dostál.

Dnešní zpráva nebude mít podle generálního reditele Liney Nivnice Gabriela Slanicaye významný dopad na ekonomiku tohoto nejvetšího ceského producenta ovocných štáv. Prohlásil, že v etape približování CR do Evropské unie je její dnešní opatrení netržní a nestandardní. Zpracování suroviny na jablecný koncentrát je ve firme doplnkovou výrobou a její polovinu sama spotrebuje do jablecných štáv Hello. Znacné množství se také snaží prodávat v tuzemsku.

Akciová spolecnost Masokombinát Martinov (MM) bude mít ztížený prunik do zemí EU. Na ten se firma chystá po udelení príslušného veterinárne-hygienického certifikátu v poslední dekáde brezna. CTK to dnes rekl ekonomický reditel spolecnosti Jirí Dráber. Odvetná opatrení EK zatím nemají na MM žádný vliv, protože firma dosud nevyvážela do zemí, kde tyto celní limity platí.

Pokud bude export jablecného koncentrátu z Ceské republiky do Evropské unie skutecne zatížen 100procentním clem, akciová spolecnost Koli Holding pravdepodobne jeho vývoz do EU ukoncí. CTK to dnes rekl predseda dozorcí rady holdingu Kamil Ryšavý s tím, že spolecnost by pak již nemohla cenove konkurovat firmám ze zahranicí, zejména z Polska.

EU s platností od 1.dubna pozastavila preferencní 20procentní clo uplatnované pri dovozu ceského veprového masa, kurat, kachen, husí, krut a cástí této drubeže. Toto zboží bude nyní zatíženo normálním 100procentním clem uplatnovaným vuci neclenum EU, kterí nemají zvláštní režim. Clo na jablecný koncentrát a cernorybízový mošt se zvyšuje ze 48 na 100 procent. Podle ceských diplomatu to ve všech prípadech znamená konec vývozu.

Za nedobrý signál naznacující konfrontacní prístup ze strany Evropské unie oznacil ministr financí Ivan Pilip rozhodnutí unie pozastavit celní zvýhodnení vývozu nekterých ceských zemedelských produktu na evropský trh. Ministr prumyslu a obchodu Karel Kühnl a predseda Unie svobody Jan Ruml shodne oznacili postup Evropské unie za neadekvátní. Podle ministra zemedelství Josefa Luxe je zrušení preferencních cel ekonomicky neopodstatnené a je v rozporu se smlouvami, které CR s EU má.

kt bm


Zdroj: ČTK, 17. 3. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 06:41