Agris.cz - agrární portál

Rané brambory z Egypta jsou staré až tři měsíce, varuje Právo

18. 3. 1998 | ČTK

Rané brambory z Egypta jsou staré až tri mesíce, varuje Právo

PRAHA 18.brezna (CTK) - Nové ci rané brambory z dovozu, které se nyní na ceském trhu prodávají za 35 až 40 Kc/kg jsou prý podvodem na tuzemských spotrebitelích, nebot hlízy mohly ležet po sklizni ve skladech dva až tri mesíce. Upozornuje na to dnešní Právo.

"Jsou samozrejme ranejší, než naše nynejší brambory, ale rozhodne nejsou nové ani dostatecne ošetrené", uvádí v listu místopredseda Ústredního bramborárského svazu (UBS) Jirí Procházka. Svaz protestuje proti dovozu techto brambor a oznacil ho za nelegální. Brambory pocházejí z Egypta a do Ceské republiky podle Procházky putují napríklad pres Itálii.

Podvod podle UBS spocívá v tom, že se k nám brambory dovážejí jak tzv. nové, což je speciální položka v celním sazebníku. Aby však splnovaly potrebná kritéria, musí se nakládat ihned po sklizni. "Na to by mely dbát orgány ministerstva, které tyto brambory kontrolují na hranicích", rekl Procházka Právu. Podle nej jsou však na ministerstvu zemedelství i na celních orgánech pri kontrole dovozu neduslední, címž poškozují spotrebitele i domácí pestitele.

aol vaj


Zdroj: ČTK, 18. 3. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 21:39