Agris.cz - agrární portál

Přehradám a pozemkům na březích řek hrozí podle Práva výprodej

18. 3. 1998 | ČTK

Prehradám a pozemkum na brezích rek hrozí podle Práva výprodej

PRAHA 18.brezna (CTK) - Témer 160 pozemku na brezích Labe a dalších rek, jejichž prodej do soukromých rukou minulý pátek projednala dozorcí rada Povodí Labe není podle dnešního Práva nijak bezvýznamná záležitost, nebot nekteré z nich mají výmeru i více, než 10.000 ctverecních metru. Obdobným prodejem se pritom již zabývala také dozorcí rada Povodí Vltavy, uvádí list.

Je to ve skutecnosti státní majetek, tvrdí Právo, a jediný, kdo podle listu muže tento proces zastavit, je ministr zemedelství Josef Lux, který jeho odstartování umožnil. Na jeho ministerstvo loni prešla akcionárská práva všech peti Povodí a.s. a také povinnost predložit vláde návrh na opetovné zestátnení techto spolecností. Lux však udelil loni v prosinci na naléhání predstavitelu Povodí jejich dozorcím radám oprávnení rozhodovat samostatne o prodeji rady pozemku a nemovitostí z majetku spolecnosti, píše Právo.

Z analýzy, kterou pro Právo vypracoval prední odborník na obchodní právo Jan Dedic však podle listu vyplývá, že je teoreticky možné, aby lidé z orgánu jednotlivých Povodí prodali nejen pozemky a nemovitosti, ale i samotné reky a prehrady, které spravují. To je umožneno také skutecností, že ústava z roku 1993 neprevzala clánek z ústavy predchozí, který stanovil, že vodní toky jsou výhradním vlastnictvím státu a nemohou tedy být prevádeny na soukromé subjekty, dodává Právo.

aol vaj


Zdroj: ČTK, 18. 3. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 22:58