Agris.cz - agrární portál

Spojením Prazdroje a Budvaru nezískají spotřebitelé, ale Nomura

18. 3. 1998 | ČTK

Spojením Prazdroje a Budvaru nezískají spotrebitelé, ale Nomura

PRAHA 18.brezna (CTK) - Chystané propojení Plzenského Prazdroje a Pivovaru Radegast nedá tuzemským spotrebitelum nic, zisk to ale naopak vynese japonské Nomure, která ruznými cestami oba pivovary ovládá. V dnešních Hospodárských novinách (HN) to tvrdí generální reditel jejich nejvetšího konkurenta-Pražských pivovaru- Graham Staley.

Podle Staleyho se spojením Prazdroje a Radegastu zvýší jejich podíl na tuzemském trhu na 41 procent a naopak se sníží jejich náklady na výrobu, distribuci a marketing. "V prípade prodeje propojeného subjektu dalšímu zahranicnímu zájemci by cistý zisk Nomury cinil tri miliardy korun, což se rovná cene, za kterou japonská spolecnost získala Investicní a Poštovní banku," rekl Staley v HN.

Fúzí obou pivovaru by zcela urcite vzrostla tržní hodnota spojené spolecnosti a zisk z prípadného prodeje by mohl být dokonce vyšší, než tri miliardy, domnívá se v HN reditel analytické firmy PlanEcon CZ Petr Vanous.

Osud prípadného spojení Prazdroje a Radegastu má stále v rukách predseda antimonopolního úradu Stanislav Belehrádek, který koncem minulého roku spojení zamítl, avšak úcastníci rízení se odvolali, dodávají HN.

aol


Zdroj: ČTK, 18. 3. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 05:20