Agris.cz - agrární portál

Podle Kroupy postupovala vláda v kauze jablek neobratně

18. 3. 1998 | ČTK

Podle Kroupy postupovala vláda v kauze jablek neobratne

PRAHA 18.brezna (CTK) - Poslanec Daniel Kroupa (ODA), který je jedním ze dvou predsedu spolecného parlamentního výboru pridružení CR-EU, dnes kritizoval postup ceské vlády v nynejším "jablkovém" sporu s Evropskou unií. Na tiskové konferenci po skoncení trídenního pražského jednání výboru oznacil postup vlády za neobratný a vyjádril nadeji, že budoucí vlády si z toho vezmou ponaucení.

CR nedávno zavedla kvótu na zvýhodnený dovoz konzumních jablek z EU, rada ministru unie v reakci na to pozastavila v úterý celní zvýhodnení pro dovoz ceského veprového masa, drubeže a ovocných štáv, címž v podstate zmarila prístup techto výrobku na západoevropský trh.

Kroupa dnes prohlásil, že v Evrope nebude mít nikdo ceským predstavitelum za zlé, když budou tvrde hájit národní zájmy. V souvislosti s kauzou jablek ale naznacil svuj negativní postoj k jednostranným krokum a to, že takové veci je treba s dostatecným predstihem projednat v Evropské komisi.

Druhý predseda parlamentního výboru, Švéd Karl Olsson, na tiskové konferenci neskrýval, že muže pochopit rozcarování na ceské strane, soucasne však zduraznil, že CR i EU jsou vázány Evropskou dohodou o pridružení. Ta je, jak dodal, závazná pro obe strany.

Parlamentní výbor ve své záverecné deklaraci a doporucení vyjádril politování nad tím, že ceská vláda prijala pred uzavrením konzultacní procedury opatrení na omezení dovozu jablek. Ceská strana, uvádí se v deklaraci a doporuceních, vyjádrila politování nad odvetnými opatreními Evropské unie.

Spolecný parlamentní výbor doufá, že v této veci bude nalezeno adekvátní rešení odpovídající Evropské dohode o pridružení. Výbor také vyzval orgány EU a vládu CR, aby vynaložily maximální úsilí s cílem predcházet vzájemným sporum v obchodních vztazích a aby sporné otázky rešily s ohledem na postupnou integraci CR do jednotného trhu a ku prospechu obou stran.

Jirí Hybš sih kš rot


Zdroj: ČTK, 18. 3. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 11:45