Agris.cz - agrární portál

Oddalování rozhodnutí o fúzi je podle Pražských pivovarů záměrné

18. 3. 1998 | ČTK

Oddalování rozhodnutí o fúzi je podle Pražských pivovaru zámerné

PRAHA 18.brezna (CTK) - Vedení Pražských pivovaru je presvedceno, že oddalování konecného rozhodnutí o fúzi Plzenského Prazdroje a Pivovaru Radegast je dusledkem tlaku vlivných skupin kolem IPB na Úrad na ochranu hospodárské souteže (ÚOHS). Pro CTK to dnes rekl reditel Pražských pivovaru a.s. Graham Staley.

ÚOHS nemusí rozhodnout do nejakého urcitého termínu a vedení Pražských pivovaru se obává, že k tomuto rozhodnutí nedojde ani do predcasných voleb. Po techto volbách se totiž otevre prostor pro možné výmeny odpovedných pracovníku, takže o odvolání muže rozhodovat nekdo jiný a jeho rozhodnutí muže být odlišné od rozhodnutí puvodního, proti kterému se Prazdroj odvolal.

Staley se obává, že k fúzi muže de facto dojít ješte pred definitivním rozhodnutím ÚOHS. Jako jeden z príznaku prípravy takové možnosti oznacil Staley vznik spolecnosti Ceské pivo, do níž Plzenský Prazdroj prevedl svoje akcie, a její vznik oznacil za polícek odvolacímu rízení. Stejne hodnotil také nekterá vyjádrení predstavitelu spolecností zainteresovaných na plánované fúzi, která v podstate rozhodnutí ÚOHS neberou vážne.

Objektivne však podle financního reditele Pražských pivovaru Miroslava Jersáka neexistuje duvod, proc by se melo zmenit po odvolání Plzenského Prazdroje rozhodnutí o zákazu fúze Prazdroje a Radegastu. Podle jeho slov se neobjevily žádné nové skutecnosti a stále platí, že taková fúze zlikviduje na tuzemském trhu veškerou srovnatelnou konkurenci.

Nátlak na ÚOHS podle Jersáka smeruje k tomu, aby úrad fúzi schválil s tím, že by uvalil následne pokuty za zneužití, což je zcela neúcinné a neprijatelné. Jak uvedl, puvodní rozhodnutí se nelíbí vlivným lidem, kterí jsou v soucasné dobe u moci, a hodlají rozhodnutí zvrátit. V prípade, že by se jim to podarilo, byl by to velmi negativní signál pro zahranicní investory, dodal Jersák.

Oldrich Pribík dp


Zdroj: ČTK, 18. 3. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 23.04.2024 08:09