Agris.cz - agrární portál

Půda na Novojičínsku je zamořena nadlimitní koncentrací rtuti

19. 3. 1998 | ČTK

Puda na Novojicínsku je zamorena nadlimitní koncentrací rtuti

PRAHA 19.brezna (CTK) - Zatím nejvyšší koncentraci rtuti v zemedelské pude v Ceské republice zjistili odborníci na Novojicínku, když na jedné soukromé zahrade namerili 146násobek koncentrace tohoto težkého prvku. Uvádejí to dnešní Zemské noviny (ZN) s odvoláním na zjištení Ústredního kontrolního a zkušebního ústavu zemedelského.

Rtut v pude v okrese Nový Jicín se vyskytuje v ohranicených lokalitách o rozloze nekolika desítek až stovek ctverecních metru, pricemž nejvíce jsou zasaženy zahrádkárské kolonie, píše list. Lidé, kterí na pozemcích pestují zeleninu, vetšinou nevedí, že je puda zamorená, dodávají ZN. Prestože údaje o zvýšeném výskytu rtuti v pude tu byly zjišteny pred dvema léty, okresní úrad zahrádkáre na nebezpecí neupozornil, poznamenává list.

Podle odborníku z opavského výzkumného ústavu se rtut do krajiny dostala pred rokem 1928 z místní kloboucnické firmy, dnešního Tonaku, když byl pri zpracování surovin používán dusicnan rtutnatý. Odrezky kuží lidé spalovali nebo používali ke hnojení, dodávají ZN.

aol


Zdroj: ČTK, 19. 3. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 00:37