Agris.cz - agrární portál

Rada SFTR bude řešit podporu exportu vepřového masa

19. 3. 1998 | ČTK

Rada SFTR bude rešit podporu exportu veprového masa

BRNO 19.brezna (CTK) - Podporu exportu veprového masa bude v souvislosti s celní bariérou EU rešit Rada Státního fondu tržní regulace (SFTR). Návrh je postaven na financní spoluúcasti státu ve výši jedné koruny na kilogram, tremi korunami dotuje cenu sám producent. Na tiskové konferenci v Brne to dnes uvedl prezident Agrární komory CR Václav Hlavácek.

Pokud se nezdarí vyvézt v prvním pololetí tohoto roku 40.000 tun veprového masa, hrozí podle Hlavácka pri nynejší cene 32-33 Kc/kg živé hmotnosti kolaps tohoto úseku agrární výroby. Podniky mají pritom se zpracovateli uzavírat dlouhodobé smlouvy. "Cenový interval bude 36 až 40 korun za kilogram," rekl.

Státní veterinární správa bude spolu s ministerstvem žádat o polovicní zkrácení rocní karantény v šesti okresech s výskytem klasického moru prasat. Jako systémové rešení tohoto problému vidí komora oborový chov cerné zvere, spojený s redukcí populace divokých prasat na minimum.

Hlavácek ocenil postup ceské vlády pri jednání s EU o kvóte na dovoz konzumních jablek. Soucasne zduraznil, že nelze zustat pouze u této problematiky, ale je nutno otevrít vyjednávání o doplncích "nedustojné a nerovnoprávné" asociacní dohody.

Po dohode s ministrem zemedelství Josefem Luxem bude použito dosud nevycerpaných 500 miliónu Kc z fondu na záplavovou pomoc pro doplnení živin v pude. "Obecne dlužíme pude 4500 korun na hektar," dodal Hlavácek s tím, že výnosy plodin za sedm let šly dolu zhruba o jednu tunu z hektaru.

Prvovýroba ocekává intervencní zálohový nákup potravinárské pšenice, které nabídla 1,2 miliónu tun. Financní situaci sektoru napomuže i uvolnení licencí na export obilí a repky z letošní sklizne.

Jirí Macík mha


Zdroj: ČTK, 19. 3. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 00:27