Agris.cz - agrární portál

Dopady vstupu ČR do EU na zemědělství zatím nelze zcela určit

8. 3. 1998 | ČTK

Dopady vstupu CR do EU na zemedelství zatím nelze zcela urcit

PRAHA 8.brezna (CTK) - Otázku potreby prípadné restrukturalizace zemedelství v souvislosti se zamýšleným prijetím CR do Evropské unie bude možno zodpovedet až po vyhotovení nekterých dopadových studií a po zapocetí vyjednávacích rozhovoru. Zpravodaji CTK to rekla vedoucí vyjednávacího týmu Ministerstva zemedelství CR s EU Jaroslava Hadová. Podle jejích slov zatím nelze mluvit o adaptaci ceského zemedelství na podmínky EU, ale pouze o vyjednávání.

Na ministerstvu již existují vyjednávací tým a pracovní skupiny, jejichž cílem je prostudovat veškerou legislativu, která se týká spolecné zemedelské politiky EU, porozumet jí a srovnat ji s legislativou v CR.

Pracovní skupiny jsou komoditne cleneny, napríklad na skupinu pro obilniny, cukr a maso, stejne jako je tomu ve spolecné zemedelské politice unie. Skupin je 15, pricemž deset je komoditních a pet jich pracuje pod jednotlivými odbory MZe, napríklad pod odborem lesního hospodárství, Státní veterinární správy CR ci vodního hospodárství.

V soucasné dobe je již podle Hadové zemedelská legislativa zpracována, preložena a dochází k selekci hlavních problému, které z predpisu EU vyplývají. Odpoved na otázku, jaké zásahy bude treba provést ve strukture ceského zemedelství ale zatím není. Jak však rekla, jsou zadány dopadové studie, z nichž by mely tyto odpovedi vyplynout.

Tyto studie se zatím týkají olejnin, hovezího masa a mléka, skupiny ovoce, zelenina a víno a veterinární, fytosanitární a potravinárské legislativy a jsou financovány z prostredku Phare. Ve sfére príprav a schvalování je další studie, která by se mela zabývat konkurenceschopností ceského zemedelství a potravinárského prumyslu.

Podle Hadové bude pocátek vyjednávání po dobu zhruba roku až roku a pul venován pouze probírání legislativy, kterou dnes ceská strana studuje. Konkrétní jednání nastanou pozdeji a podle jejích slov k nim nedojde dríve, než EU provede alespon cástecnou reformu spolecné zemedelské politiky.

Oldrich Pribík pb


Zdroj: ČTK, 8. 3. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 01.05.2024 00:34