Agris.cz - agrární portál

Hanáčtí zemědělci snižují plochy, na kterých pěstují chmel

10. 3. 1998 | ČTK

Hanáctí zemedelci snižují plochy, na kterých pestují chmel

VELKÝ TÝNEC (okres Olomouc) 10.brezna (CTK) - O více než polovinu se rozhodlo letos snížit plochy svých chmelnic Zemedelské družstvo Velký Týnec na Olomoucku. Hanáctí zemedelci se totiž obávají dalšího poklesu cen chmele a zhoršení jeho odbytu, protože ve skladech tuzemských pestitelu zustaly ješte velké zásoby neprodaného chmele z lonské sklizne.

Predseda ZD Velký Týnec Antonín Drábek dnes CTK rekl, že jeho družstvo letos sníží plochy, na kterých pestuje chmel, ze 72 na 27 hektaru. "Chmelnice zatím nebouráme, protože doufáme, že v príštích letech se situace na trhu opet zlepší," dodal Drábek.

Za hlavní prícinu výrazné redukce chmelnic oznacil Drábek velké zásoby chmele z lonské sklizne, který se zejména pestitelum v Cechách dosud nepodarilo prodat. "Predpokládáme, že nadbytek chmele dále sníží jeho ceny a zhorší odbyt po letošní sklizni," uvedl Drábek.

Reditel Zemedelského družstva Senice na Hané František Kohoutek CTK rekl, že ze trí predchozích sklizní se družstvu dosud nepodarilo prodat zhruba 200 tun chmele a prišlo tak o nekolik desítek miliónu korun.

"V minulých letech jsme proto zbourali 30 hektaru chmelnic. Letos snížíme plochy, na kterých pestujeme chmel, ze 48 na 36 hektaru, protože nevíme, zda budoucí úrodu vubec prodáme," dodal Kohoutek.

Petr Behal mha


Zdroj: ČTK, 10. 3. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 22:22