Agris.cz - agrární portál

Problém nedostatku brambor může uměle vyvolávat lobby překupníků

11. 3. 1998 | ČTK

Problém nedostatku brambor muže umele vyvolávat lobby prekupníku

PLZEN 11.února (CTK) - Atmosféru s údajným nedostatkem brambor v CR mohou umele vytváret prekupníci, kterým se vlivem zprísnením podmínek dovozu dotovaných lacinejších brambor snižují zisky. Pro CTK to dnes uvedl reditel Únešovského statku Miloslav Mentlík.

Podle jeho názoru je brambor v CR všeobecne dostatek jako v predcházejících letech. Problém údajne vznikl pouze prekupníkum, kterí nakupují brambory ve velkém a prodávají je velkoobchodum.

Cene do trí korun za kilogram brambor, které se do CR dovážely, nejsou schopni domácí výrobci konkurovat, protože jejich náklady tuto cenu presahují. Pokud domácí producenti prodávali velkoobchodum kilogram brambor za pet korun, spotrebitel to podle Mentlíka stejne nepoznal, protože cena dovážených i domácích brambor byla v maloobchode stejná.

"Po ztížených podmínkách vedoucích k zastavení dovozu se pri cene domácích výrobcu snižuje prekupníkum rabat, kterí cenu brambor zvyšují pro udržení svých zisku", rekl.

V soucasné dobe prodává Únešovský statek kilogram brambor za šest až sedm korun. Pro své stálé odberatele má brambor dostatek jako v predcházejících letech do poloviny kvetna. Pokud se však cena brambor na trhu zvýší, nechtejí zemedelci nechat zisky pouze prekupníkum a zvýší cenu také, dodal Mentlík.

Únešovský statek patrí k nejvetším pestitelum brambor v CR. V lonském roce brambory pestoval na 370 hektarech a v letošním roce osází 410 hektaru bez ohledu na soucasnou situaci na trhu brambor. Duvodem zvýšení plochy brambor je investice do moderní technologie na sázení a sklizen v hodnote témer 12 miliónu korun. Nezanedbatelné náklady pri výrobe brambor souvisí i s jejich uskladnením a manipulací. Statek má skladovací kapacity na šest tisíc tun konzumních brambor. Jejich denní prodej se v soucasné dobe pohybuje od dvou do trí tun.

Brambory patrí k hlavní komodite v rostlinné výrobe a pro statek predstavují rocne tržby pres 15 miliónu korun, což je témer deset procent obratu firmy.

Pavel Kovárík mha


Zdroj: ČTK, 11. 3. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 15:10